Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Tapani Sopanen: Operaatio mies

Tapani Sopanen

Operaatio mies

Aikamedia 2013                                            

 

Miehekkään rennosti kirjoitettu kirja, jonka letkeän ja elämänmakuisen tekstin viesti on täyttä asiaa.  Lähtökohta paalutetaan jämäkäsi jo avausluvun toisessa kappaleessa:

 

”Nyt mies on uhanalainen olio, joka näyttää olevan aina väärässä paikassa, väärään aikaan ja toimii väärin. Miehen malli alkaa olla kadoksissa. --- Veljet, lähdetään vastaiskuun. Nostetaan päämme nöyrällä ylpeydellä pystyyn ja kunnioitetaan miehisyyttämme. Kun olemme rohkeasti miehiä, se ei tarkoita, että otamme jotain pois naiselta. Päinvastoin. Kun mies saa olla mies, nainenkin voi olla nainen, ihana, salaperäinen, miehen unelmien ja toiveiden kohde”

 

Jo kirjan alussa oleva sisällysluettelo kertoo kyseessä olevan rennosta otteesta huolimatta asiallisen ja perusteellisesti aihetta lähestyvän teoksen. Lukujen otsikoista löytyvät mm.: Mies ja kutsumus, Mies ja riippuvuudet, Mies ja pelot, Mies ja seksi, Mies ja tunteet, Mies ja tarpeet, Mies ja nainen, Mies ja avioliitto. Omat lukunsa on myös motivaatiolle, työlle, voimavaroille ja Jumalalle.

 

Luulenpa, että kirjan parissa jokaisen miehen itsetunto nousee oivallusten, rohkaisun ja käytännön ohjeiden myötä ainakin muutamalla pykälällä. Terveellistä luettavaa kirja on toki myös naisille. Moni miehiin liittyvä hämmästelyn aihe saattaa lukiessa selvitä ja mielessä pyörineisiin kysymyksiin löytyä yllättäviäkin vastauksia.

 

Kirjoittajan luja luottamus Jumalaan kulkee punaisena lankana läpi kirjan vaikuttamatta päälle liimatulta tai tyrkyttämiseltä.  Näissäkin kysymyksissä kirjoitta käyttää oman elämänkaarensa vaiheita ja kipupisteitä ikään kuin asiansa kantoraketteina ja havainnollistajina.

 

Koskettavimpia ja ajankohtaisimpia lukuja ovat ne, joissa käsitellään erilaisia riippuvuuksia päihteistä pornoon sekä seksiä esiaviollisista suhteista yhden yön suhteisiin ja avioliittoon. Paljon elämää nähneenä, tuhansittain miehiä tavanneena ja pitkän rupeaman sielunhoitajana toimineena Tapani Sopanen nostaa esille asioita, jotka saattavat terveellisellä tavalla jopa hätkähdyttää. Riippuvuuksien joukkoon hän listaa myös hengellisten hurmoksellisten elämysten metsästämisen ja Raamatun vakaan sanan korvaamisen tunteiden varaan rakentamisella.

 

Telaketjufemarit, sukupuolista vapaamielisyyttä ihannoivat ja kristilliset arvot vanhanaikaisiksi leimanneet saavat Sopaselta suorat sanat. Hän setvii tätäkin aluetta periaatteella ”hedelmistään puu tunnetaan”, eikä löydä mainittujen tahojen tekemisten seurauksista mitään kiiteltävää.

 

Kirjasta löytyy monia elämänviisauksia, jotka on tiivistetty napakasti suoranaisiksi aforismeiksi. Tässä eräs, joka kuvaa mielestäni mainiolla tavalla tämän ajan miesten epävarmuuden, pelkojen ja hämmennyksen syitä: ”Kun Jumalan pelko häviää ihmiseltä, sijaan astuvat kaikki muut pelot.

 

Kerrassaan mainio kirja sekä miehen jykevään kouraan että naisen siroon käteen!

 

-------------------- 

 

Arviot ja esittelyt noin 550 muusta kirjasta löydät© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin