Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Simo Ylikarjula: Jälkiä elämän tiellä

Simo Ylikarjula

Jälkiä elämän tiellä

Katharos, 111 sivua

 

Sairaalapappina elämäntyönsä tehneelle Simo Ylikarjulalle suru ja läheisen menetykseen liittyvä tuska ovat tulleet tutuiksi. Sellaisissa tilanteissa hän on joutunut miettimään myös omaa elämäänsä. Tällaista prosessointia Simo Ylikarjula on käynyt läpi kirjoittamalla kirjeitä merkkihenkilöille, jotka ovat vaikuttaneet vahvasti hänen elämäänsä.  Tämän tuloksena on syntynyt kirja ”Jälkiä elämän tiellä”.

 

Surutyötä tekeville suositellaan joskus kirjeen kirjoittamista pois nukkuneelle läheiselle. Vaikka vastaanottaja ei enää ole kirjettä lukemassa, niin kirjoittajalle asioiden paperille laittamisella voi olla hyvinkin merkittävä ja umpisolmuja aukova merkitys.

 

Myös Simo Ylikarjulan itselleen valitsemat  kirjekumppanit ovat kaikki jo kuoleman rajan toisella puolella. Kirjasta löytyvät kirjeet Agricolalle, Bonhoefferille, Einsteinille, Kyösti Kalliolle ja Martti Lutherille sekä 25:lle muulle tunnetulle henkilölle.

 

Samalla kun muutaman sivun mittaiset kirjeet kertovat, millä tavalla kyseiset henkilöt ovat olleet vaikuttamassa Simo Ylikarjulan elämään, kehitykseen ja ajatteluun, niiden kautta välittyy runsaasti tietoa historiasta, kulttuurihistoriasta ja asianomaisten henkilöiden ajattelusta. Kirjan luettuani jäinkin pohtimaan, onko kyseessä kirjekokoelma vai kokoelma nykyään niin suosittuja elämänkertoja? Lopputulokseksi jäi se, että kirja on sekä yhden miehen kasvukertomus että kiinnostava pienoiselämänkertojen kokoelma.Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin