Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Scot A. Kinnaman: Kaikki mitä olet halunnut tietää luterilaisuudesta

Scot A. Kinnaman,

Kaikki mitä olet halunnut tietää luterilaisuudesta

Perussanoma 2017

 

Kirja ei lähetä tietoa etsivää lukijaansa kahlaamaan umpeen ladotuilla tekstisivuilla. Tässä kirjassa tieto ei ole vain sitkeän lukijan tavoitettavissa. Se tarjoillaan hänelle sopivina annoksina ja makupaloina sekä kauniisti katetusti kuin hieno illallinen konsanaan. Kaiken tuloksena on lukemaan houkutteleva tietoteos, joka pystyy paljoon sellaiseen, mihin maailmaa valtaavat sähköiset välineet eivät kykene.

 

Mitä tuo edellä kirjoittamani tarkoittaa käytännössä? Kirja koostuu perusteellisesta sisällysluettelosta, helppolukuisesta tekstistä, lukijaa aktivoivista tietolaatikoista, erikoisartikkeleista, lukujen alussa olevista hyvistä johdannoista sekä erinomaisista liitteistä. Kirjan erinomainen suomennos on Kirsi Nisulan.  

 

Läpi kirjan lukijalla on seuranaan omin vinjetein merkittyjä tietolaatikoita. Niiden teemoina ovat ”Mitä tämä merkitsee? Lainauksia Martti Lutherilta”, ”Yhdistävät tekijät, Teologian, uskon ja elämän yhteys toisiinsa”, ”Hyvä tietää, Termejä ja ilmaisuja lyhyesti määriteltyinä”, ”Raamatusta, Lainauksia Raamatusta”, ”Pala teologiaa, Suuria teologisia käsitteitä sopivina suupaloina” ja ”Uskomme, opetamme, tunnustamme, Lainauksia Tunnustuskirjoista”.

 

Kirjan kirjoittaja ja toimittaja on yhdysvaltalainen Scot A. Kinnaman on luterilainen pastori, joka toimii Missouri Synodissa (LCMS). Hän on vankasti mukana myös Concordia kustannustalon toiminnassa. Hän on kirjoittanut useita kirjoja.

 

Varsinaisen tekstin yhteydessä olevien erikoisartikkelien kirjoittajina on seurakuntien johtajia, pastoreita, professoreita sekä perheenisiä ja -äitejä. Se, että kirjoittajia valittaessa on painotettu oppineisuuden rinnalla myös omakohtaista kokemusta ja luterilaisuuden tarkastelua sisältä päin, lisää merkittävästi kirjan luettavuutta.

 

Kirjassa todetaan, että maailmassa on monenlaisia ja toisistaan merkittävästikin poikkeavia luterilaisia kirkkoja. Vaikka niillä kaikilla on uskonpuhdistuksen perintönä Martti Luther, Tunnustuskirjat ja Raamattu, niin niiden käytännön tulkinnat voivat erota merkittävästi toisistaan. Suurimpia ja tunnetuimpia repeämiä yhtenäisyyteen ovat tehneet naisten pappeus sekä suhtautuminen samaa sukupuolta olevien parien siunaamiseen ja vihkimiseen.

 

Kirja kertoo luterilaisuudesta, jolle myös meidän kirkkomme tunnustus ja opetus perustuivat vielä neljä tai viisi vuosikymmentä sitten. Kokonaan kirjan käsittelemä luterilaisuus ei maastamme ole toki kadonnut. Sitä on löydettävissä joistain herätysliikkeistä sekä kirkosta irronneista hengellisistä yhteisöistä ja seurakunnista. Eräs kirjan lukemiseen liittyvä kiinnostava sivujuonne onkin tekstissä käsiteltyjen asioiden vertaaminen siihen, miten eri kirkkokunnat, tunnustuskunnat ja seurakunnat samoista raamatunkohdista opettavat.

 

 

Yhteenveto:

Kirja on perusteellinen, havainnollinen ja hauskasti kirjoitettu läpileikkaus luterilaisuudesta. Toteutuksessa käytetään oivallisella tavalla elementtejä, joilla painettu kirja voi menestyä kilpailussa sähköisten viestimien kanssa. Kirjan tarkastelee asioita myös luterilaisuutta laajemmista näkökulmista, mikä tekee siitä kiinnostavaa ja terveellistä luettavaa kirkkokunnasta ja seurakunnasta riippumatta kaikenlaisille kristityille.

 

 

(704)Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin