Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Saara Kinnunen: Isovanhemmuuden aika

Saara Kinnunen,

Isovanhemmuuden aika

Kirjapaja 2014

 

”Jos me Helvin kanssa olisimme tienneet, miten ihania lapsenlapset ovat, me olisimme tehneet ne ensin”, vitsaili eräs ystäväni jutellessamme lapsenlapsistamme. Saara Kinnusen suhtautuminen omiin lapsenlapsiinsa on yhtä sydämellinen ja innostunut. Kokeneena perheneuvojana ja sosiaalipsykologina hän pystyy silti tarkastelemaan aihetta myös vähemmän onnekkaiden isovanhempien näkökulmista. Aina ei isovanhemmuuden aika eli niin sanottu kolmas ikä suju ongelmitta.

 

Kirjassa todetaan, että isovanhemmuus voi olla elämän parasta aikaa. Lähes samaan hengenvetoon isovanhemmuuden sanotaan olevan taitolaji. Rajankäynti omien ja toisten tarpeiden välillä saattaa kaivata hyviä neuvoja, ja juuri niitä tämä kirja tarjoaa runsaasti ja monenlaisiin arjen tilanteisiin.

 

Saara Kinnunen on kirjoittanut useita parisuhteeseen, vanhemmuuteen ja kasvatukseen liittyviä kirjoja. Hänellä on kysy tarjoilla koulutukseensa ja pitkään kokemukseensa perustuvat neuvot ilman sormen heristelyä tai oppimestarin otetta. Asiat tuodaan esille lämpimällä ja arkisen mutkattomasti myös omista henkilökohtaisista kokemuksista kertoen tavalla, joka muistuttaa ystävän kanssa keskustelua.

 

Kirjalle ei ole vierasta minkäänlainen isovanhemmuus. Esille otetaan ajassamme muutoksen kourissa sinnittelevä isovanhemmuus. Osansa saavat lettuja paistavat ja uraa rakentavat mummot. Isovanhempien roolit kavereina ja perinteen kuljettajina ovat saaneet omat lukunsa. Myös uusperheiden sekä perhepiiristä löytyvien monien eri kulttuurien ja uskontojen erityiset haasteet käsitellään luontevasti. Ja jos mikään ei oikein tunnu toimivan, uusia ajatuksia voi hakea luvusta, jossa käsitellään mummolaa draamojen näyttämönä.

 

Tohdin väittää, että jokainen kolmatta ikää elävä löytää kirjasta oman tilanteensa ja myös oman suhtautumisensa isovanhemmuuteen. Lisäksi kirjan sivuilta löytää melkoisen määrän sellaisia isovanhemmuuden asetelmia, jotka ovat käytännössä tulleet meille tutuiksi ystäväpiiristä.

 

Lopuksi haluan kääntää asetelman toisinpäin: Kirja on varmasti hyödyllinen myös vanhemmille, jotka ovat monella tavalla mukana omien lastensa ja heidän isovanhempiensa elämässä. Mitä paremmin vanhemmat ja isovanhemmat osaavat katsella asioita myös toistensa näkökulmasta, sitä vähemmän väärinkäsityksiä ja ”mummolan draamoja” tarvitsee selvitellä.Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin