Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Rosemary Sookhdeo: Askel varjoihin

Rosemary Sookhdeo

Askel varjoihin, Miksi naiset kääntyvät islamiin?

KKJMK, 2012

 

Yhä useammat eurooppalaiset naiset avioituvat muslimin kanssa ja kääntyvät islamiin. Suurin osa on nuoria, mutta joukossa on runsaasti myös vanhempia, aivoeron tai puolison kuoleman takia yksin jääneitä naisia. Sekä nuorien että iäkkäämpien joukossa on kristillisten kotien kasvatteja, kaikkien kirkkokuntien seurakunnissa aktiivisesti toimineita ja jopa niiden työntekijöitä ja lähettejä.

 

Rosemaryn kirja kannattaa lukea ainakin kolmesta syystä: Sen aihe on erittäin ajankohtainen ja nopeasti kasvava. Kirjassa on runsaasti hyvin kirjoitettuja, koskettavia ja ajattelemisen aihetta antavia kertomuksia muslimien kanssa avioituneiden naisten kokemuksista. Arkaa ja monille hyvin kipeää aihetta käsitellään kiertelemättä ja runsain asiatiedoin.

 

Kirjan nimen alaotsikon perässä on kysymysmerkki. Sen olisi hyvin voinut jättää pois. Rosemary Sookhdeo ei tarjoile ”hyviä kysymyksiä” vaan antaa selkeitä vastauksia. Hän on ollut kolme vuosikymmentä naimisissa muslimin kanssa, joka ennen avoliittoa kääntyi kristityksi. Koko tuon ajan hän on työskennellyt vuosikymmenet työtä muslimiksi kääntyneiden naisten parissa.

 

Muslimien kanssa avioituneiden ja islamiin kääntyneiden naisten elämän kulissien takaa löytyy hätkähdyttäviä asioita, joihin jokaisen muslimin kanssa seurustelevan naisen olisi syytä tutustua. Se, mikä on kenties alkanut etelän lomamatkalla tai maahanmuuttajan kanssa eksoottisena ja romanttisena kosiskeluna, onkin myöhemmin kääntynyt kovakouraiseksi sorroksi ja vapaudenriistoksi. Kulttuurien ja uskontojen välillä olevat valtavat erot saavat helposti aikaan väärinkäsityksiä, joita on hankalaa, ellei peräti mahdotonta enää myöhemmin oikoa.

 

Koskettavien kohtaloiden ja elämäntarinoiden lisäksi kirja tarjoaa selkeät tietopaketit mm. kristinuskon ja islamin eroista, islamin ja lännen kulttuurieroista sekä islamin käsityksestä naisen asemasta ja sukupuolten eriarvoisuudesta.

 

Kirjan viimeinen varsinainen luku on otsikoitu: Mitä me voimme tehdä? Kirjan luettuani vastaisin: Jakaa tieto ja antaa Rosemaryn kirja luettavaksi mahdollisimman monelle sellaiselle, joka on joko omakohtaisesti tai läheistensä kautta joutunut tekemisin tämän asian kanssa.Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin