Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Risto Ahonen: Civitas Dei

Risto Ahonen

Civitas Dei - missiologinen keskustelu Jumalan valtakunnan murtautumisesta maailmaan

Suomen Lähetysseura, 267 sivua

 

Mitä sinulle nousee mieleen, kun kuulet puhuttavan Jumalan valtakunnasta? Mikä ja mitä on Jumalan valtakunta, jonka tulemisesta Jeesus usein puhui?

 

Teologian tohtori, dosentti ja kansainvälisesti tunnettu missiologi Risto Ahonen piirtää kirjansa ”Civitas Dei” takakannessa Jumalan valtakuntaa seuraavin sanoin:

 

”Jumalan valtakunta –käsite yhdistää kaiken sen, mikä on kristillisessä uskossa keskeistä: se sisältää lupauksen hyvyyden, rakkauden ja oikeudenmukaisuuden toteutumisesta ja pahan vallan ja kärsimyksen kukistumisesta. Se kiinnittää huomion tulevaan täyttymykseen ja antaa toivon.”

 

Kirjan nimen ”Civitas Dei” eli ”Jumalan valtakunta” jatkona on alaotsikko, joka kertoo Jumalan valtakunnan murtautumisesta maailmaan. Risto Ahonen käy kirjassaan tiedemiehen täsmällisyydellä läpi teeman historiaa ja ulottuvuuksia. Kirjan kiinnostavimmat osat taitavat kuitenkin olla ne, joissa hän laajasta kansainvälisestä kokemuksestaan ja asiantuntemuksestaan käsin tarkastelee kristinuskon asemassa tapahtuvia suuria ja suorastaan dramaattisia muutoksia.

 

Kristinuskon painopiste on siirtynyt pohjoiselta pallonpuoliskolta etelään ja itään. Euroopan ja Pohjois-Amerikan kirkkojen kärsiessä vähenevistä jäsenmääristä Afrikan, Aasian ja Etelä-Amerikan kirkot ja seurakunnat kasvavat valtavalla vauhdilla.

 

Yhteisenä tekijänä tälle nopealle kasvulle näyttää kaikkialla olevan karismaattisuus. Käytännössä se merkitsee Pyhän Hengen työn merkityksen tunnustamista sekä tunteiden ja kokemuksen merkityksen hyväksymistä oikean opin ja tiedon rinnalle.

 

Myös parannuksenteosta ja pyhityksestä noissa kirjoissa puhutaan paljon enemmän ja luontevammin kuin esimerkiksi meidän luterilaisessa kirkossamme. Tämän kehityksen keskellä Risto Ahonen pohtii, pirstoutuuko kristinusko ja kadotammeko me yhteisen tunnustuksellisen perustan, vai säilyykö yhteys?

 

”Civitas Dei” on tiivistä luettavaa, joka palkitsee antamalla tavattoman määrän tärkeää asiatietoa ja avaamalla meille Pohjolan lintukodossa asuville tärkeitä näköaloja kristinuskon kansainväliseen kehitykseen, joka vaikuttaa ja tulee yhä enemmän vaikuttamaan myös meidän kirkkojemme ja seurakuntiemme elämään.Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin