Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Riitta Lemmetyinen: Tuon taivaallista

Riitta Lemmetyinen,

Tuon taivaallista

Perussanoma, 2016

 

Kannessa on kirjan sisällöstä kertova teksti: Tarinoita elävästä elämästä. Kirja jatkaa sarjaa, jota Riitta Lemmetyinen on julkaissut jo ihailtavan määrän. Aiempien vastaavien kirjojen teemoina ovat olleet usko ja toivo, toivo ja rohkaisu, usko ja elämä sekä juhla ja arki.  

 

Kirjan tarinat ovat sivun mittaisia. Tarinoiden lopussa on yksi tai useampi aiheeseen sopiva raamatunjae. Kovin inhimillisissä ja yllättäviä käänteitä tarjoavissa tarinoissa on vahva myötäelämisen tuntu. Tarinoiden henkilöiden kokemuksiin eläytyvä lukija huomaa helposti murehtivansa murheellisten kanssa ja iloitsevansa iloitsevien kanssa. Vaikka tarinat ovat hyvin erilaisia, niin matkakumppanina niissä on joko riveillä tai ainakin niiden väleissä Hyvä Paimenemme Jeesus.

 

Jokaisella aukeamalla on tarinan lisäksi kuva. Useimmiten se on luontoaiheinen valokuva. Kuvat ovat peräisin kolmen taitavasti kameraansa käyttävän papin Erkki Jokisen, Aarne Laasosen ja Taneli Laasosen kokoelmista. Joidenkin aukeamien kohdalla huomasin pohtivani, tukeeko kuva tarinan sanomaa, vai onko lopputuloksena ollut kaksi erilaista tarinaa?

 

Riitta Lemmetyinen on taitava tarinoiden kertoja. Niinpä kirja sopii hyvin paitsi omiin hartaushetkiin myös lahjaksi ystävälle tai merkkipäiväänsä viettävälle. Moni onkin huomannut, että hyvä kirja on ”kukkakimppu”, joka ei lakastu. Tarinoiden sisältämiin hauskoihin ja hengellisesti rakentaviin teksteihin voi palata uudelleen vielä pitkienkin aikojen jälkeen.

 

 

Yhteenveto:

Riitta Lemmetyisen Tuon taivaallista, Tarinoita elävästä elämästä sisältää yhden sivun mittaisia ja vahvasti elämän makuisia tarinoita. Yllättävien ja usein myös hupaisien käänteiden lisäksi tarinoissa on aina mukana myös hengellistä matkaevästä. Kolmen kameraansa taidollisesti käyttävän papin luontokuvat tekevät kirjasta ”kukkakimpun”, jolla voi itsensä lisäksi ilahduttaa myös ystäviä ja merkkipäivien viettäjiä.

 

Teksti, selkeys, ulkoasu   ***

Sisältö, sanoma  ****

 

 

Riitta Lemmetyinen on kirjoittanut aiemmin mm. seuraavat pieniä tarinoita sisältävät kirjat:

 

 

 

 

 

Iloa näkyvissä, Tarinoita juhlaan ja arkeen

 

 

(670)Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin