Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Rhona Davies: Joka päivän kuvaraamattu

Rhona Davies

Joka päivän kuvaraamattu

Lasten Keskus (2008), 349 sivua

 

”Joka päivän kuvaraamattu” muistuttaa aika tavalla . Alkuperältään englantilaisen teoksen teksti on Rhona Davisin. Suomennoksen on tehnyt Heli von Bruun.

 

Myös ”Joka päivän Raamatussa” kertomukset seuraavat Raamatun kirjoja. Vaikka tässäkin on monien yksityiskohtien kohdalla oikaistu ja kerronnassa keskitytty oleellisimpiin asioihin, niin kyse on selkeästi koko Raamatusta.

 

Erojakin näillä kahdella hyvällä kuvaraamatulla toki on. Selkein ero löytyy niiden kuvituksesta. ”Perheen kuvaraamatun” kuvat ovat hyvin luonnollisia, lähes valokuvamaisia piirroksia. ”Joka päivän Raamatun” kuvituksen tyyli on nykyaikaisempi ja vapaasti tyylittelevä. Se, kumpaan lukijan silmä enemmän mielistyy, on makuasia, josta ei tunnetusti kannata kiistellä.

 

Myös tekstin käsittelyn osalta kirjoilla on eroa. ”Perheen kuvaraamattu” pyrkii noudattelemaan tarkemmin Raamatun ilmaisuja tuomatta kovin paljoa selittävää ainesta mukaan. ”Joka päivän Raamatussa” teksti on kuvituksen tavoin hieman vapaampaa ja sisältää myös tapahtumien selitystä.

 

Esimerkiksi Kainin ja Abelin toimista ja veljesmurhasta kertoessaan ”Perheen kuvaraamattu” kertoo tapahtumat sellaisinaan. ”Joka päivän kuvaraamattu” liittää mukaan lyhyen perustelun sille, miksi Jumala mielistyi Abelin uhriin, mutta hylkäsi Kainin uhrin.

 

Tiivistäen voisi sanoa, että ”Perheen kuvaraamatun” vahvuudet ovat upeassa kuvituksessa ja Raamatun tekstin kertomisessa alkuperäistä tekstiä hyvin pitkälle myötäillen.

 

”Joka päivän kuvaraamattu” saa pisteet selkeästä ja avarasta ulkoasustaan, modernista kuvituksestaan ja eloisasta tavastaan kertoa ja myös avata tapahtumia.

 

Näiden kahden Raamatun asettaminen paremmuusjärjestykseen on visainen tehtävä. Paljon riippuu ostajan mieltymyksistä ja suunnitellusta käyttötavasta. Mitalisijoille näistä kumpikin näistä pääsee kirkkaasti, mutta päätös siitä, kumpi saa sen kirkkaimman mitalin, jää ostajan oman ratkaisun varaan.Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin