Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Reijo Arkkila: Kallis oppi-isä Martti Luther

Reijo Arkkila,

Kallis oppi-isä Martti Luther

Sley-Media, 2016

 

Pehmeäkantinen kirja on tiivis 145 sivun tietopaketti Martti Lutherin elämästä ja toiminnasta uskonpuhdistuksen tarmokkaana käynnistäjänä. Kuten lopussa olevasta erittäin laajasta lähdeluettelosta huomaa, yksien kansien sisään on koottu aineistoa valtavasta määrästä kirjallisuutta ja 1500-luvun kirjoituksia.

 

Teksti pysyttelee tiiviisti historian tapahtumissa jättäen lukijan tehtäväksi pohdinnat viidensadan vuoden takaisten asioitten soveltamisesta meidän aikamme elämään. Hyvän sisällysluettelonsa ansiosta kirja toimii pienoishakuteoksena Lutherin elämästä ja ajattelusta kiinnostuneille. Laajemmat kokonaisuudet ja niiden yhteydessä olevat lyhyet luvut etenevät kronologisesti Lutherin nuoruudesta vanhuuteen. Kuvitustakin on mukaan saatu mahtumaan.

 

Luvussa ”Kallis oppi-isä!” tiivistetään selkeästi ja kiinnostavasti Lutherin teologinen ajattelu: a) Lutherin raamattukäsitys, b) Varhaiskirkolliset dogmi: kolminaisuusoppi ja kristologinen dogma, c) Sovitusoppi, d) Armonvälineet, e) Kaste, f) Ehtoollinen, g) Rippi, h) Autuas vaihto ja Simul (samalla, samalla kertaa, samanaikaisesti), i) Yhteinen pappeus, kutsumus ja saarnavirka,  j) Maria - Jumalansynnyttäjä, k) ”Rakas viimeinen päivä”. Kaikki tämä avataan lukijalle vain 12 sivussa!

 

Kanneltaan turhan arkisen ja suttuisen kirjan lopussa on kiitettävän runsaasti liitteitä: Tärkeitä Luther-vuosia,  Suomenkielisiä Luther-elämänkertoja ja tutkimusta, Lutherin Tornikokemuksen ajoittamisesta, Evankelisen liikkeen Luther-tutkijoita ja tuntijoita. Pieneen kirjaan voidaan tosiaan saada mahtumaan paljon asiaa myös liitteisiin!

 

Lutherista ja hänen työstään hyvän kokonaiskuvan piirtävä ja hinnaltaan edullinen kirja on tervetullut taustoittaja uskonpuhdistuksen juhlavuodelle 2017. Samalla se nostaa esille kysymyksen siitä, onko luterilainen kirkkomme osannut oikein vaalia ja jatkaa Lutherin perintöä, vai olemmeko me reformaation merkkivuosinemme ja koreine menoinemme vähitellen luisumassa takaisin sellaiseen, mitä Luther piti puhdistusta vaativana?

 

 

Yhteenveto:

Kirja on tiivis käsikirjamainen luterilaisuuden pikkujättiläinen. Pehmeäkantinen145-sivuinen kirja tarjoaa uskonpuhdistuksen juhlavuoden 2017 kynnyksellä erinomaisen yhteenvedon Lutherin elämään, ajatteluun ja teologiaan.

 

 

Teksti, selkeys, ulkoasu   ***

Sisältö, sanoma  *****

 

(663)Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin