Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Ray Comfort: Helvetin varjelluin salaisuus

Ray Comfort,

Helvetin varjelluin salaisuus

KKJMK 2012

 

Tämä kirja yllätti erittäin myönteisesti. Raflaavan nimen perusteella luulin ottaneeni käteeni helvetin liekkejä ja  tulikivenkatkuisia tuomioita tarjoilevan teoksen. Sen sijaan sain lukea erittäin asiallisen ja perusteellisen kirjan, joka puhuu lain ja evankeliumin tasapainon tärkeydestä evankelioinnissa.

 

Kirja ei ole helppoa luettavaa. Ehdottomuudessaan se haastaa lukijansa astumaan ulos itse rakennetulta turvallisuusvyöhykkeeltä ja ottamaan sekä lain että evankeliumin todesta. Ray Comfort sanoo, että ellei julistuksessa ole mukana myös lain saarnaa, myös armo ja parannuksenteon välttämättömyys jäävät hämäriksi. Laki osoittaa meille syyllisyytemme Jumalan edessä riisuen meidät kaikesta itsemme puolustelusta. Laki on kasvattaja, joka todellisen tilamme paljastaen ajaa meitä Kristuksen luokse.

 

Ray Comfort antaa lukijalle runsaasti käytännöllisiä neuvoja siitä, miten kertoa kohtaamilleen ihmisille Jeesuksesta. Näitä evankeliumia tarvitsevia on hänen mukaansa kahta lajia: Osa tuntee sekä lain että syntisyytensä sen edessä. Heille on julistettava Pelastajaa. Toiset ovat omasta erinomaisuudestaan vakuuttuneita paatuneita ”fariseuksia”. Näiden kohdalla on aloitettava laista, joka osoittaa myös heidän tarvitsevan Jeesusta pelastajanaan.

 

Kirjassa käydään Raamatun ja käytännön elämän esimerkkien avulla läpi tilanteita, joissa evankelioitava erilaisiin syihin vedoten torjuu evankeliumin. Valkoiset valheet, asenne ”jokainenhan niin tekee”, pahuuden suhteellisuus, vastuun vierittäminen muiden kannettavaksi ja monet muut selitykset kumoutuvat, kun laki osoittaa ” kaikki ovat syntiä tehneet ja ovat Jumalan kirkkautta vailla” (Room. 3:23).

 

Ray Comfort ei keskity vain evankelioitaviin. Hän asettaa suurennuslasin alle myös evankeliumia muille kertovat. Hän toteaa, että maailmassa on aivan liikaa sellaisia, joita kutsutaan kristityiksi, vaikka he eivät seuraa Jeesuksen jalanjälkiä. Kristilliset kuppikunnat ja seurakuntien pyhät kerhot ovat tulleet heille rakkaammiksi kuin syntisten kohtaaminen Jeesuksen esimerkkiä seuraten.

 

Helpot ja pelkkään armoon keskittyvät alttarikutsut voivat tuottaa tilastoihin kauniita lukuja uskoon tulleista. Ray Comfortin mukaan tällainen pinnalliseksi jäävä toiminta tuottaa useimmiten enemmän luopioita kuin todellisia Jeesuksen seuraajia. Kirjassa kerrotaan evankelioimiskampanjasta, jossa oli mukana 178 seurakuntaa. Uskonratkaisun tehneistä 4106 ihmisestä vain 3% liittyi johonkin seurakuntaan. Loppujen 3981 kohdalla ”kevytkylvö” jäi vaille pysyvää vaikutusta ja he luopuivat orastaneesta uskostaan. Kirja kertoo myös toisesta suuresta evankeliointikampanjasta, jonka kerrottiin tuottaneen peräti 30 000 uskoon tullutta. Kuuden kuukauden kuluttua seurakuntaryhmä pystyi löytämään näistä vain kuusikymmentä sellaista, jotka olivat yhä uskossa.

 

Ray Comfort sanoo, että syynä pysyvän uskon kannalta laihoihin tuloksiin on halpa armo. Kun ihmisten miellyttämiseksi julistetaan Jumalan ehdotonta rakkautta ja armoa ilman lakia, syntiä ja parannuksentekoa, koko evankeliumi vesittyy tehottomaksi ja käsittämättömäksi. Asiaa havainnollistaakseen hän käyttää vertausta laskuvarjosta. Jos ajatus lentokoneen mahdollisesta putoamisesta ei edes juolahda mieleen, laskuvarjon pukeminen päälle tuntuu turhalta tai suorastaan naurettavalta. Jos joku kertoo, että koneessa on pahoja vikoja ja matka päättyy putoamiseen, laskuvarjon pukee mielellään päälle, tuntuipa sen paino tai hihnat miten hankalilta tahansa.

 

Kirjan hätkähdyttävä nimi ”Helvetin varjelluin salaisuus” lähtee juuri tuosta. Jos julistuksesta puuttuvat laki, tuomio ja helvetti, koko juttu jää helposti pelkäksi tunnelmoinniksi. Helvetin tarkoin varjeltu salaisuus on siksi se, että helvetti on todella olemassa, ja sinne on vääjäämättä matkalla jokainen ihminen, joka ei ota vastaan Jeesusta Vapahtajanaan.  

 

Ray Comfortin kirja on mainio käytännön opas niille, jotka Jeesuksen lähetyskäskyä noudattaen haluavat kertoa evankeliumia uskosta osattomille. Kirjassa neuvotaan kädestä pitäen miten lähestyä, solmia kontakti, synnyttää mielenkiinto, vakuuttaa ja kertoa evankeliumi. Opastaessaan hän käyttää apuna myyntimiesten koulutuksessa käytettyjä menetelmiä sekä lainauksia tunnettujen evankelistojen puheista. Kirjan lopussa on vielä laajoina liitteinä luvut ”Kysymyksiä ja vastauksia” sekä ”Opiskelukysymyksiä”.

 

--------------------- 

 

Kirjoja, jotka käsittelevät tätä aihetta. Näistä kirjoista sivuillani on sekä arvostelut että esittelyt:

 

Francis Chan, Preston Sprinkle

Kuva ja sana, 2011

 

Vesa Ollilainen,

Perussanoma, 2014

 

David Pawson

TV7 Kustannus (2009), 230 sivuaKommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin