Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Raimo Mäkelä: Tuhatvuotinen valtakunta

Raimo Mäkelä

Tuhatvuotinen valtakunta

Perussanoma, 59 sivua

 

Ilmestyskirja kertoo, että kristilliseen lopunajan odotukseen sisältyy tuhannen vuoden rauhan ja täydellisen sopusoinnun jakso, jolloin Kristus hallitsee maan päällä.

Onko kyse konkreettisesti tuhannen vuoden ajasta ja Kristuksen ja hänen omiensa hallinnosta vai pitäisikö tuo kohta ymmärtää jotenkin vertauskuvallisesti? Tästä kysymyksestä on taidettu kiistellä alkuseurakunnan ajoista lähtien.

Raimo Mäkelä on kirjoittanut tästä isosta ja suuria tunteitakin herättäneestä kysymyksestä pienen kirjan, jonka nimi on nasevasti ”Tuhatvuotinen valtakunta”.

Kirjan alussa on tiivis yhteenveto Ilmestyskirjan 20. luvusta. Seuraavaksi Raimo Mäkelä käy läpi Tuhatvuotisen valtakunnan vaiheita selittäen Raamattua Raamatulla eli ottamalla mukaan muualla Raamatussa lopunajoista kirjoitettuja tekstejä. Kiinnostava on mm. luku, jossa hän kertoo, mitä Vanhan testamentin ennustukset toteutuvat konkreettisessa Tuhatvuotisessa valtakunnassa.

Pienestä koostaan huolimatta kirjan anti on hallitun perusteellinen ja kattava. Se onnistuu antamaan hyvän läpileikkauksen myös Tuhatvuotiseen valtakuntaan liittyvistä opillisista tulkinnoista ja kiistoista. Raimo Mäkelä kertoo, miten tähän kysymykseen on eri aikoina suhtauduttu, ketkä ovat – ja millaisin perustein – uskoneet konkreettiseen ja ketkä vertauskuvalliseen valtakuntaan.

Kirjan lopussa on napakka yhteenveto sekä lähdeluettelo, jossa on lueteltu erikseen konkreettisen valtakunnan puolustajien ja vastustajien kirjoittamat teokset. Sen avulla jokainen voi niin halutessaan jatkaa aiheen pohdiskelua. Lopullisen ja pitävän vastauksen me saamme tähänkin kysymykseen vasta silloin, kun Herramme ja Vapahtajamme saapuu toisen kerran.Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin