Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Raili Gothóni: Kosketuksia arjessa, hoidossa ja pyhässä

Raili Gothóni

Kosketuksia arjessa, hoidossa ja pyhässä

Kirjapaja, 2012

 

 

Iho ja koskettaminen ovat väärin ymmärrettyjä ja laiminlyötyjä asioita. Tämä on surullista, mutta samalla siihen kätkeytyy suuria mahdollisuuksia. Kohtaamisen pettuleivällä ruokitun ja kosketuksen nälästä kärsineen eteen Raili Gothónin kirja avaa maukkaan uusien oivallusten pöydän.

 

Kirja aloittaa piirtämällä kuvaa kokonaisesta ihmisestä, joka on ihoaan myöten sinut itsensä ja läheistensä kanssa. Ruumis ja ruumiillisuus, kädet, kasvot ja katseet sekä ruumiin tunteet ja kieli käydään läpi selkeästi ja havainnollisesti. Hyvän oppaan myötä lukija saa tehdä jatkuvasti uusia löytöjä läheisistään - ja ennen kaikkea itsestään. Lopuksi käsitellään vielä ruumiillisuuden merkitys teologiassa.

 

Kun ensimmäiset askeleet itsetuntemuksen ja ruumiin kielen maastossa on näin otettu, kirja johdattaa toisessa osassaan lukijansa syvemmälle kosketusten ja kohtaamisten maailmaan. Halaavat ja hyväilevät kädet, rakkaus ja kumppanuus, kipeä kosketus, kosketuksen rajat sekä hoitavat kosketukset ovat kaikki tärkeitä sekä vähän - ja usein suorastaan väärin, ymmärrettyjä elämän alueita.

 

Kirjan kolmas ja hengellisesti kiehtovin osuus on saanut otsikon Pyhän kosketus. Pyhä koskettaa ihmistä, ruumiillisuus on läsnä rukouksessa ja palvelussa, Luojan ja luodun käsien kosketus, anteeksiantavat ja siunaavat kädet sekä Pyhän Hengen kosketus toista ihmistä siunattaessa. Siinä tämän osion kiinnostavat teemat peräkkäin lueteltuina.

 

Raili Gothóni osaa asettaa sanansa lempeällä ehdottomuudella, kun hän ottaa esille aikamme ruumiinpalvonnan, nuoruuden ja terveyden ihannoinnin sekä jatkuvan muihin vertaamisen aiheuttaman kilpavarustelun. Samaan aikaan, kun ruumis on nostettu kulutusjuhlien alttarille, siitä on tullut kulutustavaraa, jota tuotanto ja talous kierrättävät, ehostavat ja tuunaavat.  Tässä ajattelussa jokainen on tahtoen tai tahtomattaan kulutustavaraa ja tuotantoväline.  

 

Piirrettyään terävän ja paljastavan kuvan materialistisen aikamme ”kosketuksesta” Raili Gothóni vie lukijansa päättäväisesti kohtaamaan itsensä, katsomaan Jumalan kuvaksi luotua itseään Raamatun peilistä ja opettelemaan uudenlaista suhtautumista koskettamiseen ja kosketetuksi tulemiseen. Kirja sisältää kauttaaltaan vankkaa asiatietoa, mutta se esitetään tavalla, joka paikoin kohoaa suorastaan runollisen herkäksi. Kipeitäkin kohtia tulee eteen. Perheväkivalta, toisen hyväksikäyttö ja muut satuttavan koskettamisen muodot ovat kaukana runollisuudesta.

 

Raili Gothóni on teologian tohtori ja hän toimii käytännöllisen teologian professorina Helsingin yliopistossa. Hänellä on pitkä kokemus sielunhoitotyöstä, mikä on selvästi luettavissa hänen kirjansa riveiltä ja rivien väleistä. Kun Raili Gothóni kirjan loppuosassa pysähtyy Rembrandtin maalauksen ”Tuhlaajapojan paluu” ääreen mietiskelemään Pyhän kosketusta, tietokirjailija Gothóni paljastuu myös syvälliseksi ihmisen ja Jumalan suhteen tulkiksi. Joka suhteessa kiinnostava, hyödyllinen ja upea kirja!Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin