Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Rabbi Yechiel Eckstein: Hiljaisia hetkiä Jeesuksen maassa

Rabbi Yechiel Eckstein, Tri Tremper Longman III,

Hiljaisia hetkiä Jeesuksen maassa,

Kuva ja Sana 2017

 

Kanneltaan ja painoasultaan tyylikäs kirja osaa herättää uteliaisuuden. Takakannen tekstissä juutalainen ortodoksirabbi kertoo yllättävän asian. Kirjan tarkoituksena on kuroa umpeen juutalaisten ja kristittyjen suhteet, jotka ovat olleet katkenneina kaksituhatta vuotta.

 

Eikä siinä vielä kaikki. Lisäksi kansainvälisesti tunnettu ja arvostettu ortodoksirabbi sanoo, että tämä jokapäiväiseen hartauselämän syventämiseen tarkoitettu kirja auttaa lukijaa ymmärtämään paremmin Jeesuksen opetusten ytimet.

 

Ortodoksijuutalainen edistämässä juutalaisten ja kristittyjen yhteyttä sekä Jeesuksen tuntemista? 

 

Tuon jälkeen olin epäröimättä valmis allekirjoittamaan takakannen seuraavan tekstin: ”Tällaista vuosihartauskirjaa ei ole toista”.  Totta. Tämä on ainutlaatuinen teos!

 

Millainen mies ortodoksirabbi Yechiel Eckstein oikein on? Hän on johtanut kansainvälistä kristittyjen ja juutalaisten yhteysliikettä. Hän on koonnut valtavia rahamääriä tukeakseen mm. entisen Neuvostoliiton alueen juutalaisten muuttoa Israeliin. Hänellä on kaksi intohimoa: Hän haluaa johdattaa oman kansansa elävään yhteyteen Israelin Pyhän kanssa. Toiseksi hän haluaa rakkauden keinoin osoittaa meille kristityille, millaisia tiedon ja uskon aarteita ilman me jäämme, mikäli emme avaa ovia Abrahamin, Iisakin ja Jaakobin uskon kokemuksiin.

 

Rabbi Eckstein ei ole kirjoittanut kirjaa yksin. Teos, jonka kannen alaotsikkona on ”52 viikkoa juutalaisen rabbin johdolla”, on syntynyt kahden viisaan miehen, juutalaisen ja kristityn yhteistyön tuloksena. Toinen kirjoittaja on Westmont Collegen teologisen tiedekunnan professorin Temper Longmanin. Kirjan on suomentanut Hannu Rossi.

 

Jokaisen hartaustekstin alussa on raamatunjae, joskus useampikin. Mukana on enimmäkseen Vanhan testamentin jakeita mutta myös jonkin verran Uuden testamentista. Enemmänkin olisi viimeksi mainittuja voinut olla. Raamatunkohdan jälkeen on rabbi Ecksteinin kyseisen raamatunkohdan pohjalta kirjoittama teksti. Sen jälkeen professori Longman tuo aiheeseen vielä selkeän Uuden testamentin näkökulman.

 

Hartaustekstien lukemisen voi aloittaa vuoden alusta tai minä päivänä tahansa. Tekstejä ei ole varustettu päivämäärämerkinnöin. Sivujen yläreunoissa on aina kyseisen viikon sekä viikonpäivän järjestysnumerot. Jokaisen viikon seitsemännelle päivälle kirjassa on tarjolla sapattipohdintoja. Niissä lukijan on mahdollista kysymyksien kautta pohtia päättyneen viikon aikana esillä ollutta teemaa.

 

Kirjan hartaustekstit ruokkivat lukijaa monella tavalla. Tekstit avaavat Raamatun kohtia uusista näkökulmista, tutustuttavat kristinuskon juutalaisiin juuriin tapoineen ja historioineen sekä haastavat viikoittaiseen luetun pohdiskelemiseen. Kirjassa ”Hiljaisia hetkiä Jeesuksen maassa” ovat uudella ja onnistuneella tavalla läsnä Vanha- ja Uusi testamentti. Ne ovat läsnä hartausteksteissä toisiaan vahvistaen ja avaten.

 

Yhteenveto:

Aivan uudenlainen ja epäilemättä ainutlaatuinen kirja, joka rakentaa siltaa uskomme juuriin tarjoamalla päivittäisiin hartaushetkiimme aarteita Vanhasta- ja Uudesta testamentista. Kirja kutsuu lukijaansa 52 viikon mittaiselle matkalle päivittäisiin hartaushetkiin. Oppaiksi tälle juutalaisten ja kristittyjen yhteyttä rakentavalle pyhiinvaellukselle lukija saa juutalaisen ja kristityn, ortodoksirabbi Yechiel Eckstein ja teologisen tiedekunnan professori Temper Longmanin. 

 

Teksti, selkeys, ulkoasu  *****

Sisältö, sanoma  *****

 

(690)Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin