Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Pirjo Alajoki: Naiseus vedenjakajalla

Pirjo Alajoki

Naiseus vedenjakajalla

Kristillinen näkökulma feminismiin

Perussanoma (2005)

 

Feminismi on sana, jota olen oppinut kavahtamaan. Niinpä jo kirjan ”Naiseus vedenjakajalla” kannessa oleva alaotsikko ”Kristillinen näkökulma feminismiin” sai minut varuilleni. Ollaanko nyt kenties oikein Raamatulla perustelemassa naisten oikeutta kaikkeen siihen, mitä feministit ovat äänekkäästi ja usein suorastaan aggressiivisesti pitäneet tavoitteenaan? Yrittääkö kirja kaivella esille teologisia perusteluja sille, että naisten oikeus uraan ja työelämään on tärkeämpi asia kuin koti, lasten kasvattaminen ja seuraavan sukupolven synnyttäminen?

 

Heti kirjan ensimmäisillä sivuilla kävi selväksi, että ennakkoasenteeni ja epäluuloisuuteni olivat olleet aiheettomia. Tai vielä vahvemmin, sain hävetä, että olin moisia kehdannut edes epäillä!

 

Pirjo Alajoki on filosofian ja psykologian maisteri, ja kokenut sielunhoitoalan kouluttaja. Hän on ollut mukana myös kansainvälisessä työssä Operaatio Mobilisaatiossa. Hänen aiempia teoksiaan ovat ”Menneisyys kantaa anteeksiantamuksen kautta” (2003) ja ”Masennus elämän voimavarana” (2004).

 

Hedelmistään puu tunnetaan. Niinpä Pirjo Alajoki nostaa kirjassaan feministisen naisihanteen rinnalle perinteisen mallin, ja tutkii, millaisia tuloksia kumpikin on tuottanut. Ammattilaisen perusteellisuudella hän osoittaa, miten elämälle vieraita ovat kaikki yritykset tehdä tasa-arvon nimissä naisista ja miehistä samanlaisia.

 

Jumala loi ihmisen mieheksi ja naiseksi, eikä tätä asia ole miksikään muuttunut.

 

Naiseus vedenjakajalla on erittäin raikas, suorapuheinen ja rohkea kirja. Sen lukeminen on jännittävää ja monia asioita aivan uudella tavalla avaavaa puuhaa.

 

Suosittelen kirjaa lämpimästi sekä miehille että naisille. Ja kaikkein eniten suosittelen kirjaa ”Naiseus vedenjakajalla” niille, joiden mieltä nämä kysymykset askarruttavat tai jopa pelottavat. Pirjo Alajoen kirja on nimittäin rohkaisevaa ja itsetuntoa kohottavaa luettavaa. Tulee jopa mieleen, että hän on nainen, joka ei kuvia kumarra eikä feministisisariaan pelkää.Kommentoi tätä kirjoitusta

Kommentit

15.4.2009 klo 14:35:25
Laura stadista kirjoittaa

Tästä kirjasta eivät taatusti feministit tykkää! Pirjo Alajoki sanoo asiat hiin halki, suoraan ja laittamattomasti, että feministimilitanteiltä nousee verenpaine vaarallisen korkealle. Jos maailma olisi sellainen, kuin mitä Alajoki kirjassaan maalailee, täällä olisi paljon helpompaa ja hauskempaa sekä naisilla että miehillä, lapsista puhumattakaan!

© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin