Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Pia Ruotsala: Tallinnan Tuomaat

Pia Ruotsala (toim.)

Tallinnan Tuomaat

Suomen Lähetysseura, 2012

 

Kirjan nimi johdattelee helposti ajattelemaan, että kyseessä on teos, joka keskittyy kertomaan, miten Tuomasmessut alkoivat Virossa, ja millaisella joukolla Tallinnan Tuomasmessua nykyisin toteutetaan. Kaikkeen tuohon kirjasta toki löytyy vastaus, mutta sen lisäksi lukija saa vielä paljon enemmän ja laajemmin tietoa eteläisen naapurimme vaiheista ja hengellisestä elämästä.

 

Hyvin toimitettu kirja tarjoaa aluksi läpileikkauksen Viron värikkäästä, raskaasta ja usein myös väkivaltaisesta historiasta. Se antaa myös hyvän kuvan Viron tämän hetken kirjavasta uskonnollisuudesta ja vahvasta maallistumisesta. Monenkirjavasta hengellisestä kentästä löytyvät luterilaisuuden ja muiden kristillisten tunnustuskuntien lisäksi myös monet uudet uskonnot ja jopa vanhojen pakanuuden ajan uskontojen harjoittajia.

 

Kirjan laajimmassa osuudessa Tuomasmessun toteuttamiseen mukaan tulleet vapaaehtoiset kertovat oman hengellisen heräämisensä vaiheista ja taisteluista. Kertomukset ovat avoimia ja koskettavia. Mukana on sävähdyttäviä kuvauksia siitä, miten neuvostomiehityksen vuosina kristittyjä vainottiin ja ahdisteltiin. Kristityksi tunnustautuminen ja kirkossa käyminen merkitsivät tuolloin tietoista riskin ottoa.

 

Helpolla eivät tunnu pääsevän myöskään tämän päivän kristity, jotka tunnustavat avoimesti uskonsa. Tiedon, tieteen ja kehityksen nimiin vannova maallistunut yhteiskunta suhtautuu väheksyen tai naureskellen niihin, jotka ilmoittavat uskovansa Jumalaan ja Raamatun kertomiin yliluonnollisiin asioihin.

 

Kirjan viimeisessä luvussa solmitaan langanpäitä yhteen. Samalla pohditaan, onko Suomi kulkemassa kohti Euroopan uskonnottomimmaksi maaksi sanotun Viron tilannetta. Virossa Kun vuonna 1922 kirkkoon kuului Virossa 78 prosenttia väestöstä, niin tänään luku on enää 14. Virossa romahdus tapahtui kommunistien harjoittaman ateistisen kasvatuksen ja uskontolakien tuloksena. Meillä kehitystä ovat viemässä samaan suuntaan hyvinvointi, materialismi ja pyrkimys siivota uskonto yhteiskunnan toimien ulkopuolelle kuuluvaksi yksityisasiaksi.

 

Kaiken kaikkiaan retro tyylin kannella ja kohderyhmää kenties hieman rajaavalla nimellä varustettu kirja Tallinnan Tuomaat yllätti myönteisesti. Tallinnan Tuomasmessun lisäksi kansien välistä löytyi hyvin kirjoitettu ja ajatuksella koottu katsaus eteläisen naapurimme vaiheisiin ja hengelliseen elämään sekä kelpo määrä kertomuksia kaiken sen keskellä elävien virolaisten vaiheista.Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin