Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Petri Mäkilä: Helluntailainen

Petri Mäkilä

Helluntailainen - Klassisen helluntailaisuuden teologinen ihmisnäkemys

Kuva ja Sana, 141 sivua

 

Maailman nopeimmin kasvava kristittyjen joukon muodostavat helluntailaiset ja karismaattiset seurakunnat. Arviot näihin kuuluvien jäsenten määrästä vaihtelevat 350 miljoonasta  500 miljoonaan. Etenkin etelän ja idän kansojen keskuudessa nopeasti kasvavista helluntailaisuudesta ja karismaattisuudesta on muodostumassa tulevaisuuden kristillisyydessä erittäin merkittä tekijä.

 

Helluntailaisuuden teologiasta on tarjolla niukasti materiaalia ja suurin osa siitä on englanninkielistä. Nyt kun Petri Mäkilä on yliopiston teologisen tiedekunnan pro gradu tutkielmana kirjoittanut kirjan ” Helluntailainen - Klassisen helluntailaisuuden teologinen ihmisnäkemys” suomenkielellä on saatavana ensimmäinen laajempi selvitys helluntailaisuuden teologiasta.

 

Kuten opinnäytteen tyyliin kuuluu, kirja on tiivis ja runsain alaviittein varustettu. Tätä ei kannata säikähtää, sillä alaviitteiden kommenteilla ja taustatiedoilla kirja keskustelee lukijansa ja usein jopa kirjoittajansakin kanssa.

Kirja tuo hyvin esille klassisen helluntailiikkeen kristologian ”nelikulmaisen” perustan: Jeesus pelastaja, Jeesus parantaja, Jeesus Pyhällä Hengellä täyttäjä ja Jeesus takaisin palaava Kuninkaana. Tässä yksinkertaisessa ja hyvin käytännöllisessä pelkistyksessä on sellaista tuoretta  Jeesus-keskeisyyttä ja majesteetillista voimaa, jota tänä aikana tarvitaan kaikissa kirkkokunnissa ja seurakunnissa.

 

Kirja nostaa selkeällä ja kiinnostavalla tavalla esille klassisen helluntailaisuudelle tyypilliset ja tunnusomaiset käsitykset ihmisestä, hänen alkuperästään, olemuksestaan Jumalan kuvana, lankeemuksestaan ja pelastuksestaan. Kirjalla on paljon annettavaa sekä helluntailaisille että niin sanottujen vanhojen kirkkojen edustajille.Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin