Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Petri Mäkilä - Pasi Turunen (toim.): Jumalan sana, Inspiroitu ja erehtymätön

Petri Mäkilä - Pasi Turunen (toim.)

Jumalan sana, Inspiroitu ja erehtymätön

Kuva ja Sana, 220 sivua

 

Aloitan ajankohtaisella ja uskomme kannalta keskeisellä asialla, josta on viime aikoina esitetty hyvin monenlaisia käsityksiä: Onko Raamattu erehtymätöntä Jumalan sanaa vai kokoelma ihmisten eri aikoina kirjoittamia kulttuurisidonnaisia tarinoita?

 

Mitä mieltä sinä olet?

 

Olitpa mitä mieltä tahansa, niin sinun kannattaa tutustua Petri Mäkilän ja Pasi Turusen toimittamaan kirjaan ”Jumalan sana, inspiroitu ja erehtymätön. Mäkilän ja Turusen lisäksi kirjaan ovat kirjoittaneet Hannu Vuorinen, Martti Ahvenainen, Juha Ahvio, Tapio Puolimatka ja Leif Nummela. Artikkeleissa pohditaan Jumalan puheen kuuntelemista, Jeesuksen ja apostolien suhdetta pyhiin kirjoituksiin, Raamatun rakennetta ja syntyä sekä myös niitä virheitä, joita Raamatusta on väitetty löytyvän.

 

Kirjaa voi sanoa Raamatun apologiaksi, puolustuspuheeksi. Siinä tartutaan kiertelemättä niihin syytöksiin, joilla Raamatun asemaa ja arvovaltaa on yritetty horjuttaa. Tällaisen kritiikin kestämättömyys osoitetaan nostamalla historiasta ja tutkimustuloksista onnistuneella tavalla esille syytökset kumoavia tosiasioita. Kiitosta kirja saa myös lopussa olevista taustoja selvittävistä liitteistä sekä raamatunlukuoppaasta ohjeineen ja kalentereineen.

 

On selvää, että näin suuressa kirjoittajajoukossa ilmaisun tyylit ja tavat ovat hyvinkin erilaisia. Tällaista epätasaisuutta voi katsella myös vahvuutena. Jos esimerkiksi teologian tohtorin ja dogmatiikan dosentin Juha Ahvion tai valtiotieteen ja kasvatustieteen tohtorin Tapio Puolimatkan teksti saa tiiviissä asiakeskeisyydessään lukijan hetkittäin hengästymään, niin sopiviksi suvantopaikoiksi voi niiden perään löytää vaikkapa teologian maistereiden Leif Nummelan ja Pasi Turusen notkeasti soljuvat ja kokeneen toimittajan selkeydellä kirjoitetut osuudet.Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin