Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Peter Halldorf: Pyhän tuoksu

Peter Halldorf

Pyhän tuoksu

Kirjapaja, 192  sivua

 

Peter Halldorfin erinomainen ja monella tavalla kiehtova kirja ”Pyhän tuoksu” kutsuu lukijansa jännittävälle matkalle kristillisen seurakunnan synnyn ensimmäisille vuosikymmenille sekä jakamattoman kirkon aikaan. Välillä pistäydytään ehtoollisella syyrialaisessa luostarissa, tutkitaan uskon aarteita egyptiläisen koptikirkon hengellisen ohjaajan seurassa ja vietetään yhteyden juhlaa eri kirkkokuntiin kuuluvien veljien ja sisarten kanssa.

 

”Pyhän tuoksu” on viisas, syvällinen ja samalla hyvin lempeä kirja, jossa ammennetaan voimaa ja sisäistä rauhaa kirkkoisien ja erämaaopettajien aarteista. Tällä matkalla löytyy uskon ytimeen sitoutunut luottamus, joka antaa tilaa ihmisen kaikille aisteille. Pyhän kohtaaminen on samaan aikaan harras, kunnioittava, iloinen ja kaikkia elämän alueita koskettava asia.

 

Peter Halldorf myös etsii kristittyjen yhteyttä sekä rakentaa nöyryyden ja keskinäisen kunnioituksen siltoja kirkkokuntien välille. Eukaristiasta, Herran Pyhästä Ehtoollisesta löytyy se pyhien salaisuuksien ja ylösnousseen Jeesuksen kohtaamisen keskiö, joka kutsuu kirkkokuntiin ja seurakuntiin katsomatta kaikkia kristittyjä. Se keskinäinen yhteys, mitä julkilausumat ja oppikeskustelut eivät ikinä voi tavoittaa, syntyy yhteisen kokemuksen ja Pyhän Hengen ohjaukseen antautumisen tietä.

 

Peter Halldorf sanoo, että ensimmäinen askel kristittyjen ykseyden kivikkoisella polulla on toisen uskon tunnistaminen ja sen tunnustaminen, että Pyhä Henki on toisessa läsnä. Komas askel on päättäväinen vallasta vallanhalusta luopuminen.

 

Perinne vaakatasossa eli oman kirkon tai tunnustuskunnan traditioihin sitoutuen on este Hengen toiminnalle ja ykseydelle.

 

Perinne pystysuorassa suunnassa eli kristinuskon ytimeen ja alkuseurakunnan opettamaan evankeliumiin kiinnittyen säilyttää yhteyden uskon alkuperäisiin elävän veden virtoihin.

Kirjain kuolettaa, mutta Henki tekee eläväksi.Kommentoi tätä kirjoitusta

Kommentit

21.9.2012 klo 17:47:54
Pirkko Tuomisto kirjoittaa

Hei Reijo!
Törmäsin sivuusi etsiessäni Peter Halldorfin kirjan suomenkielistä nimeä. Peter Halldorf on ollut minulle parinkymmenen vuoden ajan merkistyksellisin hengellinen ohjaaja. Ja viime vuosina nimenomaan tämän kirjan Doften av helgon äärellä olen kokenut syviä oivalluksia. Hänen varhaiskirkon isien opetusten pohjalta nousevassa ajattelussaan on jotakin meidän kirkolle hyvin merkityksellistä sanottavaa, paljolti juuri ekumenian näkökulmasta. Ainakin minulle. Olen kaikessa arvioinnissasi samaa mieltä.
Pirkko

PS. Peter Halldorfin kieli on niin persoonallista ja viehättävää, että käännettäessä se valitettavasti aina jollakin tavalla latistuu. Alkuperäisellä kielellä nautinto on vielä suurempi.

© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin