Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Pekka Sartola: Kuin kotkan siivin

Pekka Sartola,

Kuin kotkan siivin,

Ajanteos, 2013

 

 

Pekka Sartola on koonnut uuteen kirjaansa heprealaisten, juutalaisten ja Israelin valtion vaiheet 3500 vuoden ajalta. Tapahtumat lähtevät liikkeelle Egyptistä, missä kaikki heprealaisten poikalapset oli määrätty surmattaviksi. Vaikka historiaa käydään läpi paikoin hyvin yksityiskohtaisesti, niin kyse ei ole kuivakkaasta historiankirjasta. Taitavana kirjoittajana, jonka kynästä – tai pitäisikö jo sanoa tietokoneesta - on syntynyt myös paljon vauhdikkaita romaaneja, Sartola osaa elävöittää sinänsä jo jännittävää ja paljon uutta tietoa tarjoavaa kerrontaansa poimimalla tuon tuosta suurennuslasinsa alle joitain yksittäisiä tapahtumia ja erityisen maininnan ansaitsevia henkilöitä.

 

Kirja tarjoaa runsaasti sellaista tieto, joka useimmille lukijoille on todennäköisesti täysin uutta. Pekka Sartolan tietolähteet, joita on totuttu ihastelemaan ja ihmettelemään jo hänen aiempien kirjojensa kohdalla, paljastavat jälleen asioita, joista medialla on syystä tai toisesta tapana vaieta. Siksi tälle hyvin kootulle ja monipuolisen yleiskatsauksen antavalle kirjalle sopiikin toivoa laajaa lukijakuntaa myös mediaväen keskuudessa.

 

”Kuin kotkan siivin” on kuin ruotsinlaivan kuuluisa voileipäpöytä. Tarjolla on hyvin monenlaista materiaalia. Asteikko on laajan yltäen kansainvälisestä politiikasta Jeesuksen syntymän ajankohdan määrittelemiseen sekä liitonarkun salaperäisestä katoamisesta sen mahdollisen löytymisen seurauksiin. Myös kertomukset upporikkaiden juutalaissukujen vaiheista, omaisuuksien keräämisestä sekä nuoren Israelin avokätisestä avustamisesta ovat vähemmän tunnettuja ja siksi hyvin kiinnostavia. Oman osansa kirjassa saavat lyhyiden historiallisten yhteenvetojen ja henkilötarinoiden muodossa myös juutalaisten vastarintaliike natsien miehittämässä Puolassa, Israelin käymät sodat ja vakoilun salaperäisellä kentällä alituisesti käynnissä oleva sota.

 

Kirja vilisee henkilöitä, joista useimmat meistä tietävät nimen mutta tuskin kovinkaan paljoa enempää. Rothschildit, Bonnierit, Guggenheimit, Arabian Lawrence, Raoul Wallenberg ja Oskar Schindler ovat vain osa siitä suuresta joukosta, josta kirjassa kerrotaan elävästi ja juohevasti tarinoiden.

 

Kirjan viimeinen laajempi kokonaisuus alkaa otsikolla ”USA vastaan Israel?”. Siinä käydään läpi vuodesta 2005 alkaen historiaa ikään kuin kahdella kaistalla.

 

Ensimmäisellä kaistalla kerrotaan, miten Yhdysvaltojen asenne Israelin luotettavana liittolaisena on vähä vähältä ja presidentti presidentiltä muuttunut. Ystävästä on tullut painostaja ja jopa sanelija, jolla tuntuu olevan enemmän ymmärtämystä Israelin tuhoa julistavien arabimaiden kuin Lähi-idän ainoan demokratian asialle. Miksi näin on käynyt, sekin kirjassa kerrotaan.

 

Toisella kaistalla, jota seurataan rinnan ensimmäisen kanssa, lukijalle listataan, millaisia valtavia luonnon mullistuksia ja katastrofeja on iskenyt Yhdysvaltoihin aina, kun se on ollut mukana tekemässä Israelin asemaa heikentäviä ja vaarantavia päätöksiä. Pitkän luettelon puhuttelevin ja seikkaperäisin ”kahden kaistan” rinnastus keskittyy Yhdysvaltojen painostuksesta vuonna 2005 tapahtuneen Gazan alueen ja Samarian siirtokuntien luovuttamiseen ja New Orleansiin iskeneeseen Katariina-myrskyyn. Kun lukee molempia tapahtumia vaihe vaiheelta rinnakkain, joutuu uskonsa sokeaan sattumaan venyttämään äärimmilleen, mikäli haluaa sulkea pois Jumalan osuuden tapahtumiin. Vastaavia esimerkkejä ”ihmeellisestä sattumasta” on kirjassa runsaasti.

 

Kun Israelin, Yhdysvaltojen, EU:n ja Venäjän tämän hetken asetelma on ruodittu, Pekka Sartola kertoo vielä Israelin viime aikojen huikeista energialöydöistä, juutalaisista maailmalla ja heidän saamiensa Nobelin palkintojen suuresta määrästä.

 

Juutalaisia on 0,25 prosenttia koko maapallon väkimäärästä, mutta heidän osuutensa Nobelin palkinnoista on peräti 23 prosenttia. Myös monilla muilla alueilla kuten esimerkiksi näyttelijöinä, poliitikkoina, insinööreinä ja liikemiehinä heidän osuutensa on paljon suurempi kuin muilla ryhmillä.

 

Kaiken edellä olevan perusteella voinemme sanoa, että juutalaisilla, joita Raamattu kutsuu Jumalan omaisuuskansaksi ja silmäteräksi, on kaikista koettelemuksistaan huolimatta ollut myös aivan erityinen siunaus mukanaan. Rehellisyyden nimissä Sartola kertoo myös sen, että juutalaisten osuus on ollut erittäin merkittävä myös alalla, jossa ei juuri ole ylpeilemistä. Yhdysmaltojen rikollisjärjestöjen eli mafian johdossa on vuosikymmenten saatossa ollut niin paljon juutalaisia, että monet heistä ovat tulleet elokuvienkin hahmoina kautta maailman tunnetuiksi.

 

---- 

 

Tähän mennessä jo kaksikymmentä kirjaa kirjoittanut Pekka Sartola on Lähi-idän kysymysten asiantutija, jolla riittää alueen nopeasti muuttuvista tilanteista kerrottavaa enemmän kuin kovien kansien väliin ennättää painaa. Niinpä hän on aloittanut samoja aihepiirejä käsittelevän nettilehden .Kommentoi tätä kirjoitusta

Kommentit

13.1.2017 klo 21:48:32
Mauri Rynö kirjoittaa

Mielestäni yllä mainitut asiat on saatu Pyhänhengen ohjaamina. Pekka Sartola, kuten kaikki muutkin kirjailijat jotka selittävät esim. profetioita, pitää jakaa ihmisille ilmaiseksi. Korkeintaan saa ottaa omat kulut pois. Nyt nämä kirjoitukset on pyhähenki antanut ilmaiseksi kirjailijalle, mutta kirjailija eipä enää jaa niitä ilmaiseksi lukijoille. Kirjailija ei omasta päästään tiedä noista asioista mitään, hän on vaan Jumalan instrumentti. On silloin vaarallista mennä rahastamaan sitä minkä Pyhähenki on tarkoittanut ilmaiseksi jaettavaksi ihmisille. Kirjailija on vain yksi, vähäinen, Jumalan palvelija, ei saa vetää välistä. Mielestäni tuo on varastamista Jumalalta. "lahjaksi olette saaneet, lahjaksi antakaa"

© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin