Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Pekka Parantainen: Pipomies ja Israel

Pekka Parantainen

Pipomies ja Israel, Pentti Holin tarina

Päivä 2013                                                      

 

Voidaan täydellä syyllä sanoa, että Pentti Holi on Israelin matkojen oppaana legenda jo eläessään. Parikkalan pojan taival on ollut värikäs ja monivaiheinen. Ensin empien papiksi opiskelemaan. Sitten Israeliin kibutsille työskentelemään ja hepreaa opiskelemaan. Jossain vaiheessa vanhalla volkkarilla perheen kanssa Israeliin, siellä vahingossa  oppaaksi ja sitten matkatoimiston perustajaksi. Kaiken koetun jälkeen paljon tietoa ja elämänviisautta hankkineeksi pipomieheksi, jolla on taito maustaa kerrottavansa leppoisalla huumorilla.

 

Aamulehden eläkkeelle jääneen rikos- ja oikeustoimittajan Pekka Parantaisen kirjoittamassa kirjassa näkyy sanomalehden toimittajan kynänjälki.

 

Kirjan ensimmäisessä osassa (sivut 8-64) käydään läpi Pentti Holin elämänvaiheita antaen hänen itsensä puhua. Minä muotoisen kerronnan sekaan on vain paikoin kirjattu toimittajan omia kommentteja ja havaintoja. Teksti on sujuvaa ja selkeää, kuten ammattitoimittajalta sopii odottaakin.  Pentin kertoessa vaiheistaan hänet tunteva lukija voi hyvin kuulla turistibussin etuosasta tutun äänen vivahteineen ja persoonallisine sanontoineen.

 

Kirjan toinen ja pitempi osa (sivut 64-256) alkaa luvulla, jonka otsikkona on ”Pentti Holin matkassa”. Kuudenkymmenen lyhyen luvun myötä se vie lukijan Israelin kiertomatkalle ”kuuntelemaan” millä tavalla pipomies kertoo Israelin luonnosta, nähtävyyksistä, historiasta ja Raamatusta tutuista paikoista. Kirjan jälkimmäinen osa onkin hyvä Israelin matkaopas, josta voi ennalta tutustua paikkoihin tai jälkikäteen kerrata, mitä niistä tuli kuulluksi.

 

Myös kirjan jälkimmäisessä osassa Parantainen on valinnut tyylilajiksi pääasiassa minä muodon. Niinpä ammattioppaan kertomien asiatietojen lomaan on ripoteltu pitkin matkaa runsaasti Pentti Holille tyypillisiä pikku tarinoita, kaskuja ja sutkauksia.  

 

Kirjassa on kuvaliite. Suurin osa kuvista on Israelin matkoilta kohteista, joita Pentti Holi on selostanut tuhansille matkalaisille. Mukaan on päässyt myös pari vanhaa kuvaa Holin perheen aikoinaan ikälopulla pikkubussilla Israeliin tekemästä värikkäästä matkasta.

 

Pipomies ja Israel on kuin pitkä reportaasi Pentti Holista ja hänen opastamastaan Israelin  – ja vähän Jordaniankin –  kiertomatkasta.  Useimpien kiertomatkojen tavoin tekstissä viiletetään eteenpäin nopeasti. Kaikki oleellinen kyllä kerrotaan, mutta aikaa ja malttia nähdyn ja koetun syventelyyn ja taustoittamiseen jää hyvin niukasti. Ehkäpä tässä olisivat kirjoittajaa auttaneet ne Israelin ryhmämatkoihin yleensä liittyvät iltapalaverit, jotka nyt kuulemma puuttuivat.Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin