Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Pekka Lindqvist, Pekka Rahkonen: Totta Mouses!

Pekka Lindqvist, Pekka Rahkonen,

Totta Mouses!

Mooses iki- ja nykynuorille

Perussanoma, 2013

 

 

Ei tällaista kirjaa oikein voi pelkillä sanoilla kuvailla. Kun kirja on täynnä toinen toistaan hulvattomampia piirroksia, ja jokaisen kuva kuulemma kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, niin mahdottoman edessähän tässä tuntee olevansa! Eipä silti lyödä hanskoja tiskiin eikä pensseleitä santaan, vaan yritetään edes.

 

Kun kirjan ottaa käteensä, sen huumoria pursuava kuvitus, hauskat tarinat ja erinomaisen eläväinen taitto saavat helposti aliarvioimaan kokonaisuuden: kenties jotain kepeästi lapsia ja nuoria kosiskelevaa sekä helposti sulavaa Vanhan testamentin popularisointia?

 

Enempää ei voisi olla väärässä. Kirjan kuvateksteissä, puhekuplissa ja varsinaisessa tekstissä on erittäin paljon syvällistä ja tuoretta tietoa, Tuskinpa edes kaikki yliopistossa koulutetut papitkaan ovat perillä kaikesta siitä, mitä kirjaan kootuista uusimpaan tutkimukseen perustuvista tiedoista voi ammentaa. Historiallisia yksityiskohtia, eri aikana eläneiden merkittävien tutkijoiden kommentteja, autenttisia vastaväitteitä sekä Raamatun kirjojen taustatietoja tarjoillaan sopivasti annostellen ja huumorilla höystäen. Kuvat totisesti puhuvat enemmän kuin tuhat sanaa!

 

Mainio esimerkki kirjan kyvystä tehdä teoreettisen kuivalta tuntuvasta asiasta elävää ja kiinnostavaa on kohta, jossa käydään läpi Mooseksen lakia ja perinnettä, jolla kymmenestä käskystä on muodostunut juutalaisille peräti 613 käskyä, joista 365 on kieltoja ja 248 kehotuksia. Kun tuollainen määräkään ei ole riittänyt kattamaan kaikkia tämän päivän tekniikan ja elämän tuomia tilanteita, niin avuksi on löydetty ”suullinen Toora” ja ”elävä Toora”, joiden avulla voidaan saada vastaus mihin tahansa ongelmaan. Kuulostiko kovin etäiseltä ja tylsältä? Ei kuulosta, kun tutustut asiaan kirjan sivuilla.

 

Kirja ei vain käy läpi Mooseksen persoonaa, elämänvaiheita, lakia ja juutalaisten näkemyksiä kaikesta siitä. Mukaan tuodaan myös kristillinen näkökulma. Ja mitä pitemmälle kirjan lukeminen (ja katseleminen) edistyy, sitä selkeämmin Mooseksen kirjojen teksteistä nousee esille Kristus. Näihin kuviin Golgatalta kirja myös jäljittelemättömällä tyylillään päättyy.

 

Kerrassaan mainio lahja kaiken ikäisille sekä enemmän tai vähemmän Raamattuun perehtyneille. Vanhan testamentin tutkiminen voi oikein tehtynä olla myös hyvää ajankulua, suorastaan viihteellistä. Sen jälkeen viisi Mooseksen kirjaa elävät lukijalleen aivan uudella tavalla.

 

----

 

Pekka Lindqvist on Mooseksesta väitöskirjan tehnyt teologian tohtori, joka tuntee erinomaisesti myös juutalaisuuden. Hän on kirjoittanut sarjaan Tätä on kristinusko kirjat ja .

 

Pekka Rahkosen mainioita piirroksia olemme aiemmin saaneet hymyssä suin tai naurua tirskuen katsella kirjoissa Oi Tsiisös!, Ave, Pave!,  Se on siinä! sekä . Rahkosen Pekan piirroksia on nähty myös monissa tieto- ja oppikirjoissa.© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin