Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Pekka Harne: Murrettua leipää

Pekka Harne,

Murrettua leipää

Suomen Lähetysseura (2006)

 

Leivän historia ulottuu 6000 vuoden taakse Egyptiin. Entä miten leipä aikoinaan keksittiin? Tähän ja moniin muihin leipään liittyviin kysymyksiin löytyy vastaus kirjasta "Murrettua leipää".

 

”Kun puuro kiehui keittopadan reunojen yli, se paistui kuumilla kivillä tai hiilloksella kakkaroiksi. Kakkarat todettiin mainioksi evääksi metsästysretkelle. Alkeellinen leipä oli syntynyt!” Tällaisella Leipätiedotukselta lainaamallaan tiedolla Pekka Harne aloittelee kirjaansa ”Murrettua leipää”.

 

Rovasti Pekka Harne on koonnut pieneen kovakantiseen kirjaseensa Raamatun leipien monenlaisia tilanteita, makuja ja käyttötarkoituksia. Mukana on leivän historiaa, suomalaista leipäkulttuuria ja sananlaskuja sekä leipään liittyviä hengellisiä lauluja ja virsiä.

 

Mustavalkoinen piirroskuvitus elävöittää hänen kerrontaansa. Tekstin ohessa on runsaasti viittauksia raamatunkohtiin, joista asiaa voi halutessaan syvennellä ja mietiskellä.

 

Kirjan viimeinen luku on otsikoitu ”Lahjana saatu ja eteenpäin annettu leipä”.  Se johdatti omat ajatukseni erääseen Pekka Harneen kirjan käyttötapaan: Mikäpä olisikaan persoonallisempi ja hauskempi tuliaislahja vaikkapa vierailulle mentäessä kuin oman maun mukaan valittu tai peräti itse leivottu muhkea leipäpaketti, jonka ”korttina” on omistuskirjoituksella varustettuna tällainen pieni leipäkirja!Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin