Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Pekka Harne: Joonan jäjillä

Pekka Harne

Joonan jäljillä

Suomen Lähetysseura, 224 sivua

 

Jos tekisimme gallupin ja pyytäisimme ihmisiä asettamaan Vanhan testamentin profeetat tärkeysjärjestykseen, niin jonon hännille taitaisi jäädä Joona. Vastarannan kiiski, murjottaja, masentunut ja suorastaan itsetuhoinen kaveri, joka yritti jopa karata Jumalalta.

 

Jos vastaajien joukossa olisi Suomen Lähetysseurassa 28 vuoden uran mm. lähetyskirkon pappina, verkkotoimittajana, kasvatussihteerinä ja kouluttajana tehnyt Pekka Harne, niin hänen listallaan Joona komeilisi aivan kärkipäässä. Mies on jopa kirjoittanut kirjan, jonka nimi on ”Joonan jäljillä”.

 

Miksi juuri Joona? Kirjassaan Pekka Harne antaa valinnalleen hyvät perustelut. Profeetta Joona on esimerkki siitä, miten Jumala pystyy kesyttelemään ja käyttämään jopa vastaan hangoittelevaa ja kaikin puolin nurjamielistä ihmistä. Jumala ei nimittäin käytä vain kauniita ja rohkeita. Hänellä on käyttöä jokaiselle, jopa kaikkein hankalimmallekin tyypille.

 

”Joonan jäljillä” seuraa leppoisien iltanuotiotarinoiden notkeudella Raamatun Joonan kirjaa tuoden mukaan mielenkiintoisia taustatietoja, eläviä rinnastuksia ja elämänkokemuksesta nousevia oivalluksia.

 

Perin inhimilliseen Joonaan on jokaisen helppo tavalla tai toisella samastua. Joonan kertomuksen rohkaisemina me saamme luottaa vankasti siihen, että meidän heikkouksistamme huolimatta Jumalan rakkaus kantaa loppuun saakka. Jumala ei jätä työtään kesken, vaikka me usein niin yrittäisimmekin tehdä.

 

Pientä kirjaa voi lukea kahdella tavalla: Kirjan voi nähdä arkipäivän raamatunselityksenä.  Toinen vaihtoehto on lukea kirjaa sopivina annoksina, lyhyt luku kerrallaan nautittava mietiskelyopas. Joonan värikkään kertomuksen jokainen vaihe tarjoaa lukijalle myös kohti käyvää pohdittavaa. Siksi suosittelenkin sinulle jälkimmäistä lukutapaa.Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin