Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Pekka Eskelinen: Vapahtaja veljenä

Pekka Eskelinen

Vapahtaja veljenä -  Ahaa-elämyksiä Heprealaiskirjeen äärellä

Uusi Tie

 

Raamatun kirjoista Heprealaiskirjeeseen liittyy paljon kysymyksiä. Kuka ja kenelle sen on kirjoittanut? Mikä tuon joskus vaikeaselkoisenakin pidetyn kirjan viesti on meille tämän ajan ihmisille?

 

Vastatakseen tällaisiin ja moniin muihin vastaaviin kysymyksiin tunnettu raamatunopettaja rovasti Pekka Eskelinen on kirjoittanut kirjan ”Vapahtaja veljenä -  Ahaa-elämyksiä Heprealaiskirjeen äärellä”.

 

Rovasti Eskelinen on kirjoittanut useita Raamatun kirjoihin syvällisesti paneutuneita teoksia. Tällaisia ”Ahaa elämyksiä” tarjoavia kirjoja on syntynyt mm. Danielin kirjasta, Ilmestyskirjasta, Jesajasta, Laulujenlaulusta ja Saarnaajan kirjasta.

 

”Vapahtaja veljenä” käy Heprealaiskirjettä läpi pieninä kokonaisuuksina ja samalla jae jakeelta selittäen. Raamatuntekstiä seuraa aina osuus, jossa Pekka Eskelinen sijoittaa luetun historialliseen tilanteeseen sekä muihin samaa teemaa käsitteleviin Raamatun kohtiin. Tekstin tutkimisessa syvennytään alkukielen käännösvaihtoehtoihin ja haetaan taustoja juutalaisesta kirjallisuudesta. Kaikki tapahtuu hyvin selkeästi ja johdonmukaisesti. Perusteellisuudestaan ja suuresta tietomäärästään huolimatta kirja on helppolukuinen.

 

Pekka Eskelisellä on taito sopivissa kohdissa keventää tekemällä yllättäviäkin rinnastuksia meidän aikaamme tai ajattelemalla rivien välissä ääneen tekstin nostattamia omia assosiaatioitaan. Ei siis ihme, että tällaiselle selitysteosten sarjalle on löytynyt uskollinen ja uuttera lukijakuntansa.Kommentoi tätä kirjoitusta

Kommentit

15.6.2009 klo 08:34:59
Pirkko Järvinen kirjoittaa

Heprealaiskirje on aina ollut minulle jotenkin vaikea kirje. Ehkäpä juuri siksi sen lukeminen onkin minulta jäänyt vähemmälle kuin muiden Raamatun kirjeiden.
Pekka Eskelisen kirjan luettuani olen vihdoin päässyt jotenkin sisälle myös Heprealaiskirjeeseen. Kiitos siitä Pekka Eskeliselle!
Olisipa mukava kuulla häneltä, kuinka kauan tällaisen viisaan ja hauskasti kirjoitetun kirjan kirjoittamiseen menee aikaa? Pohjana täytyy tietysti olla paljon tietoa, mutta tuskin se suoraan sellaisenaan paperille virtaa?
Joko seuraavat kirjat ovat työn alla ja mitä ne ovat? Siunausta työskentelyyn!

© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin