Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Paul Raja-aho: Paikallisen seurakunnan salaisuus

Paul Raja-aho,

Paikallisen seurakunnan salaisuus,

Päivä, 2015

 

Paul Raja-aho rakastaa seurakuntaa. Ei kuitenkaan mitä tahansa sekalaista seurakuntaa. Hän toteaa kirjassaan, että seurakunnan peruspilareiksi tarvitaan vähintään Jumalan sanan opetus, yhteys, rukous ja ehtoollinen. Tämän sateenvarjon alle mahtuvat samalla tavalla paikalliset kymmenien tuhansien jäsenten megaseurakunnat ja muutamien kymmenien ihmisten kotikirkot.

 

Kirjassa korostetaan hienolla tavalla seurakunnan merkitystä kristittyjen kasvun ja toiminnan ympäristönä. Samalla pohditaan syitä, joiden takia jotkut seurakunnat kasvavat ja menestyvät, vaikka toiset vastaavissa ympäristöissä toimivat seurakunnat samaan aikaan taantuvat ja kuihtuvat.

 

Menestystekijöiksi – jos sellaista termiä voi seurakunnan yhteydessä käyttää – löydetään mm. yhteisen näyn tärkeys, sanomakeskeisyys sekä johtamiskulttuuri. Ratkaisevan tärkeää on se, onko seurakunta ihmisten johtama organisaatio vai Pyhän Hengen johtama Jeesuksen seuraajien joukko. Jälkimmäisessä tapauksessa painotus seurakunnan johtamisessa on pikemminkin kaitsemisessa ja paimenena toimimisessa kuin johtajana esiintymisessä.

 

”Perhettä tai seurakuntaa ei voi johtaa kuin armeijaa; se ei voi olla vain käskyjen, visioiden ja strategioiden temmellyskenttä. Perheen ja seurakunnan johtaminen vaatii herkkää sydäntä ja vahvaa oman elämän esimerkkiä”, Paul Raja-aho toteaa osuvasti kirjassaan.

 

Kirjassa pohditaan myös sitä, millaisia ovat innoittavat jumalanpalvelukset? Sellaisten tuntomerkeiksi kirjataan mm. ennalta arvaamattomuus, sanomakeskeisyys, tilan antaminen armolahjoille sekä julistus Jeesuksen rististä, sovituksesta, anteeksiannosta, parannuksesta ja pyhän Hengen täyttämästä elämästä. Edellä on vain muutamia poimintoja kirjassa olevasta laajasta, terävästi havaintoja tekevästä ja runsaasti ajateltavaa tarjoavasta kokonaisuudesta.

 

Vaikka kirjoittaja laittaa rohkeasti sormensa myös seurakuntien monenlaisten kipupisteiden päälle, niin senkin hän tekee lempeästi ja rakkaudella. Parantuminen voi alkaa vasta silloin, kun sitä tarvitsevat kohdat on tunnistettu. Paul Raja-aho, jolla on pitkä kokemus seurakunnan johtamisesta, tuntee seurakuntien heikkoudet ja vahvuudet. Niinpä myös diagnoosien tekeminen ja hoito-ohjeitten antaminen sujuu häneltä hyvin.

 

Kirjan ansioita ovat ajankohtaisen sisällön lisäksi selkeys, lyhyet luvut ja tekstistä huokuva innostus. Rakkaus seurakuntaan sekä evankeliumin viemiseen eteenpäin on luettavissa myös rivien väleistä.

 

----------------------- 

 

Kokeneen ja tarkasti asioita havainnoineen pastorin selkeä ja sujuva kirja seurakunnan ongelmista ja mahdollisuuksista, heikkouksista ja menestystekijöistä. Tärkeä teos yli seurakunta- ja kirkkokuntarajojen.

 

 

Teksti, selkeys   *****

Sisältö, sanoma  *****

 

(639)Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin