Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Pasi Turunen: Uskon puolesta

Pasi Turunen

Uskon puolesta

Kuva ja Sana, 2011

 

Television ja radion ohjelmista parin vuosikymmenen aikana tutuksi tullut teologian maisteri, radiotoimittaja, julistaja ja Raamatun opettaja Pasi Turunen on liittänyt kirjansa kanteen alaotsikoksi sanat: ”Ihmisille, joiden mielestä kristinusko on ajattelemisen arvoinen asia”.  Takakannessa kirjan kerrotaan haastavan luettavalla ja aikuisella otteella yhtä lailla epäilijöitä kuin kristittyjäkin.

 

Pasi Turunen on taitavana toimittajana osannut kirjoittaa samaan kirjaan näennäisen ristiriitaisia tyylilajeja. Välillä asioita käsitellään kepeän lennokkaasti ja huumorin pilke silmäkulmassa, mutta jo seuraavassa kappaleessa saatetaan pureutua täydellä vakavuudella kristinuskon keskeisimpiin kysymyksiin. Ja juuri kun lukija alkaa epäillä kirjan kääntyneen totiseksi kristinuskon puolustuspuheeksi, Pasi Turunen ravistelee ryppyotsaiset hereille maustamalla sanottavansa kuivalla huumorilla tai sarkastisilla sutkauksilla.

 

Kirjassa liikutaan jalat tukevasti maassa ja tämän ajan ilmiöitä suorasukaisesti tarkastellen. Erityisesti media kaikkine muotoineen ja ilmiöineen on Pasi Turusen tarkan katseen kohteena. Hän myös tietää mistä puhuu. Esittämiensä näkemysten todisteiksi hän tarjoillee valtavan määrän erilaisista dokumenteista koottuja lainauksia.

 

Tämän ajan tapahtumien, ismien ja muotivirtausten lisäksi kirjassa tarkastellaan kristinuskon kehitystä sen alkuajoista näihin päiviin. Havaintojen perusteluiksi lukijalle tarjotaan tässäkin melkoinen määrä lainauksia kirkkoisien ja muiden vaikuttajien kirjoituksista.

 

Pasi Turunen käy kirjassa läpi tavallisimpia kristinuskoon liittyviä väittämiä ja kysymyksiä kuten esimerkiksi ”Voiko Jumala luoda niin ison kiven, ettei jaksa sitä nostaa?”

 

Mielenkiintoisimpiin lukuihin kuuluu rohkeasti ajatuksia herättävä ”Vihreä farisealaisuus”. Kylmäksi ei liioin jätä luku ”Aloitti Hengessä, päätti Helsingissä” tai ”Holokaustin jäljet johtavat saksalaiseen liberaaliteologiaan”.  Myös pahuuden, epäilyn ja kärsimyksen ongelmia käsittelevät luvut ovat niin koskettavia ja rehellisesti kirjoitettuja, että ne lukee helposti saman tien toiseenkin kertaan.

 

Kirjassa on oma lukunsa myös norjalaiselle Anders Breivikille ja hänen niin sanotulle kristillisyydelleen. Breivikin mainitsemasta kulttuurikristillisyydestä sekä monia muotoja saaneesta liberaaliteologiasta kirjassa on monia lukemisen arvoisia lukuja.  

 

Luvussa ”Ihmiskauppiaasta Kristuksen palvelijaksi” Pasi Turunen osoittautuu taitavaksi tarinan kertojaksi.  Hän osaa rakentaa tarinastaan lukijansa otteessaan pitävän pujottaen sen sisälle selkeän kristillisen opetuksen. Niille, jotka ovat pelänneet tarinaperinteen kuolleen, kirja on rohkaisevaa luettavaa.

 

”Uskon puolesta” on erinomainen kirja yhtä hyvin kristityksi itseään kutsuvalle kuin koko asian mielekkyyttä epäilevällekin. Pasi Turusen perusteellisuus, laaja asiantuntemus, terävät havainnot ja kielellinen elävyys luovat kokonaisuuden, jonka parissa ei pitkästy. Mielestäni kirja onkin mitä mainion lahjakirja myös niille, joita hengellisissä piireissä on totuttu kutsumaan etsijöiksi.  Toisaalta kirja on mitä terveellisintä luettavaa kelle tahansa - mukaan lukien seurakunnan pastorit ja paimenet aina piispoja myöten. Kirjasta nimittäin oppii, miten uskon asioista voidaan puhua sanomaa vesittämättä aikamme aikuisten kielellä ja jokaiselle ymmärrettävin käsittein.

 

-------

 

Pasi Turusella on netissä blogi, jolla on sama nimi kuin edellä esittelemälläni kirjalla. Blogista, johon pääset kautta, löytyy paljon Pasi Turusen ajankohtaisia ja maltillisuudessaankin rohkeita pohdintoja.Kommentoi tätä kirjoitusta

Kommentit

19.12.2011 klo 16:25:20
Tuomas Laitinen kirjoittaa

Pasi Turunen on erinomainen opettaja, joka tuntee Raamatun. Hän on myös taitava ja sivistynyt toimittaja. Niinpä ei ole ihme, että tuloksena on hyvä kirja, joka kertoo selkeästi uskomme perusteista ja meidän aikamme eksytyksistä.

© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin