Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Olli Seppälä: Lentävä omena

Olli Seppälä,

Lentävä omena, Uusia kertomuksia lajien synnystä,

Kirjapaja, 2012

 

Mitä syntyy, kun samaan kattilaan laitetaan ripaus Raamatun luomiskertomusta, hyppysellinen lempeää huumoria, kelpo annos luonnontietoa, kauniita värikuvia, ja lopuksi kaikki maustetaan vanhojen legendojen kiehtovilla aromeilla? Kaikesta tuosta syntyy viehättävä kirja, joka on saanut nimen Lentävä omena.

 

Takakannessa kirjaa luonnehditaan osuvasti sanoin ”Myyttisiä tarinoita luonnosta”. Legendan ja faktan yhdistäminen tuo tullessaan erikoisen tunnelman, jota harvoista kirjoista löytyy. Luonnon rikkautta ja lumoavuutta ei selitetä puhki kovilla tosiasioilla. Keskeiset lajikohtaiset tiedot kerrotaan niin, että lukija saa samalla rauhassa ihastella ja ihmetellä Jumalan luoman maailman kiehtovaa monimuotoisuutta ja salaperäisyyttä.

 

Kirja alkaa tarinoilla kasveista. Kun kielon ja puolukan syntytarinat ja tiedot on kerrottu, siirrytään lintuihin, jotka ovat lintuharrastaja Olli Seppälän vahvaa aluetta. Pian mukaan pääsevät myös hyönteiset, kalat ja nisäkkäät. Luonnonluomia luokittelematta tai eri osastoihin jakamatta kirjan tarinat vaeltelevat puiden latvuksissa, kaislikkojen kätköissä, varvikoissa ja taivaan sinessä. Kaikkialta löytyy tarinoita kerrottavaksi ja mielenkiintoisia asioita lukijan hämmästeltäviksi.

 

Kirjan parissa jää väkisinkin pohtimaan, pitäisikö juuri tällaista kirjaa lukea lapsille iltatarinoina? Miksi kertoa vain satuja, kun tarinat voi sitoa hauskalla tavalla meitä ympäröivään luontoon? Juuri tarinoiden avullahan ihmiskunta on vuosituhansien ajan siirtänyt tietoa ja perinnettä seuraaville sukupolville.

 

Vai onko tässä loppujen lopuksi kyseessä kirja, joka opettaa meitä aikuisia lähestymään Luojan luomaa maailmaamme lapsen kaltaisella avoimuudella ja uteliaisuudella? Lempeällä huumorilla höystetty vastaisku läntisen kulttuurimme tiedon ja tehokkuuden marinoimaa ryppyotsaisuutta vastaan?

 

Sisällysluettelo, josta löytyisivät lukujen otsikoiden lisäksi myös kaikki kirjassa käsitellyt kasvit ja otukset, olisi ollut mainio lisä. Sen avulla olisi helppoa löytää tarina ja tietoa vaikkapa yhdessä lapsen kanssa nähdystä jäniksestä tai isän kalareissultaan tuomasta hauesta.

 

Mainio kirja, joka sopii kaiken ikäisille itse tai toiselle luettavaksi sekä lahjaksi lähes kenelle tahansa. Yhden kirjasta poimimani hauskan tarinan löydät näiltä sivuilta Viikon tarinoista. Tämän linkin takaa paljastuu, mikä on .Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin