Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Olavi Blomfjord: Täydellinen laukaus

Olavi Blomfjord,

Täydellinen laukaus

Kuva ja Sana, 2014

 

Monisärmäisyydessään mielenkiintoinen kirja, josta ei koukuttavaa jännitystäkään puutu. Päihtynyt ja tyttöystävästään mustasukkainen ammattisotilas aloittaa Ruotsissa Falunissa silmittömän uhoamisen ja ammuskelun ja hakee kasarmilta rynnäkkökiväärin. Tuloksena on Ruotsin historian pahin joukkomurha.

 

Poliisi saa hälytyksen. Työvuorossa ollut suomalaissyntyinen Olavi Blomfjord joutuu vastakkain vankasti aseistetun joukkomurhaajan kanssa. Syntyy tulitaistelu, jonka aikana Blomfjord ampuu ratkaisevan laukauksen.

 

”Minä ammuin, mutta Jumala ohjasi luotia”, kertoo uskova poliisi Blomfjord kirjan takakannen otsikossa tuosta dramaattisesta ja hengenvaarallisesta tilanteesta.

 

Kirjan vauhdikkaan kertomuksen oheen on punottu onnistuneesti paljon sellaista, mitä tulemme harvoin ajatelleeksi. Millaisin valtuuksin ja välinein poliisi joutuu tuollaiset tilanteet kohtaamaan? Mitä pyörii poliisin mielessä ennen laukauksia ja niiden jälkeen? Miltä henkensä vaarantaneesta poliisista tuntuu lukea seuraavana päivänä lehdistä jälkiviisaita ja syyttäviä kirjoituksia siitä, miten poliisi oli jälleen kerran liian kärkäs tarttumaan aseeseen? Lainvartijan osa ei todellakaan ole helppo silloin, kun rutiinit muuttuvat hengenvaarallisiksi tehtäviksi.

 

Eräs kirjan tärkeä tehtävä on kertoa, millaisen lisäjuonteen tehtävin ja väkivallan kohtaamiseen tuo poliisin henkilökohtainen usko? Mitä ja kenen puolesta poliisi kriittisinä hetkinä rukoilee?

 

Täydellinen laukaus on erittäin hyvä ja myös ajankohtainen kirja. Ajankohtainen siksi, että hieman vastaavia tilanteita tuntuu syntyvän muuallakin kuin vain Yhdysvalloissa. Pinnallisissa uutisissa jää kertomatta, että sekä rosvojen että poliisien puolella on kyse elävistä, pelkäävistä, epävarmoista, tunteiden riepottelemista ihmisistä, jotka tarvitsevat turvakseen elävää yhteyttä Jumalaan.Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin