Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Ninarose Maoz: Luvatun maan Ariel

Ninarose Maoz,

Luvatun maan Ariel

Kuva ja Sana, 2016

 

Tuhannet suomalaiset ovat tutustuneet Ariel Livsoniin, joka on toiminut vuosikymmenten ajan oppaana Israelissa. Suotta ei kirjan takakannessa sanota hänen olevan legenda jo eläessään. Miehen elämänkaareen mahtuu valtavasti sellaisia kiinnostavia ja jopa dramaattisia vaiheita, joista hänen opastuksiaan viikon kuunnelleet tietävät tuskin mitään.

 

Kirja, jonka kannen lisätekstinä on Arkeologi, matkaopas ja tutkimusmatkailija, kertoo ensin Arielin suvun vaiheet vainojen ja holokaustin kurimuksissa. Seuraavaksi seurataan Ariel lapsuutta, nuoruutta ja siirtymistä Suomesta Israeliin. Kun vuosikymmenet jatkunut työ oppaana on päättynyt, Ariel palaa perheensä kanssa Suomeen asettuen maamme ensimmäisenä juutalaisena maanviljelijänä Pohjois-Savoon. Oman osansa kirjasta saa Arielin ja Marinan pojan Simonin valinta ja vihkiminen Suomen ylirabbiksi. Varsin laaja kuvaliite ryydittää mainiosti kertomuksia.

 

Kirjassa on useita kuvasivuja. Tässä pari esimerkkiä. Klikkaamalla näet kuvan suurempana.Edellisessä kappaleessa kerrottuun kirjan punaiseen lankaan on punottu mukaan ystävien ja työtovereitten kertomuksia Arielista. Erittäin kiinnostavan osuuden muodostavat myös Arielin perustellut näkemykset mm. Raamatun käännösvirheistä sekä Qumranista. Hän toteaa paikan olleen ensimmäisille kristityille tärkeä ja jopa keskeinen paikka.

 

Kielitaitonsa ja arkeologian opiskelunsa pohjalta näkemyksensä perustellen Ariel sanoo, että se Damaskos, josta Paavali oli ylipapin valtakirjan turvin lähtenyt vangitsemaan Jeesuksen seuraajia, ei ollutkaan Syyriassa vaan Qumranissa. Myös Israelin ja Egyptin kalenterien ajoitusongelmiin hänellä on tarjolla selkeä ratkaisu. Mies ei tyydy vain toistamaan kirjoihin jo painettuja ja tosiasioiksi oletettuja asioita. Koulutuksensa ja kokemuksensa pohjalta hänellä on tarjota myös paljon uutta ja mielenkiintoista pohdittavaa.

 

 

Yhteenveto:

Ariel Livsonista arkeologina, matkaoppaana ja tutkimusmatkailijana kertova kirja tarjoaa runsaasti kiinnostavaa tietoa Israelista. Mukana on myös paljon tietoa juutalaisten kohtaloista vainojen ja sotien melskeissä. Kiinnostavan ja totuttuja näkemyksiä haastavan osuuden muodostavat Arielin perustellut korjaukset raamatunkäännöksiin, Qumranin historiaan ja Paavalin Damaskon matkaan. Kirjassa on runsas kuvaliite.

 

 

Teksti, selkeys, ulkoasu   *****

Sisältö, sanoma  ****

 

 

(672)Kommentoi tätä kirjoitusta

Kommentit

22.12.2016 klo 04:01:08
sisarlea kirjoittaa

Olen hänen mukanaan ollut turistina." Te olette kuulleet sanottavan, mutta minä sanon teille.."262980

© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin