Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Mosab Hassan Yusef: Hamasin poika

Mosab Hassan Yusef, (Ron Brackin, toim.)

Hamasin poika

Avainmedia, 278 sivua

 

Eräs viime aikojen hurjimmista lukukokemuksista on Ron Brackin toimittama kirja Hamasin poika. Kirja kertoo Mosad Hassan Yusef’n tositarinan eli miten Israelia ja juutalaisia vastaan taistelevasta Hamasin johtoon kuuluvan henkilön pojasta, vihreästä prinssistä, josta  tuli kristitty ja Israelin hyväksi terroristijärjestöä vakoileva agentti.  

Kirjassa kerrotaan ikään kuin sisältä seuraten Hamasin synty ja väkivallan lisääntyminen. Omat kokemukset ja vankilassa vietetyt jaksot saivat päähenkilön viimein aloittamaan yhteistyön Israelin tiedustelupalvelun kanssa. Vihreän prinssin vaarallisesta elämästä tuli nyt entistäkin vaarallisempaa, sillä vihattujen juutalaisten agentiksi paljastuminen olisi merkinnyt varmaa kuolemaa. 

 

Kirjassa asioita tarkastellaan samaan aikaan yksilön ja koko yhteisön näkökulmasta. Pienen pojan järkyttävät kokemukset, palestiinalaisperheen vahvat keskinäiset siteet, väkivallan jatkuva uhka ja pojan halu suojella Hamasin johtajiin kuuluvaa isäänsä kuvataan tavalla, joka ei jätä lukijaa kylmäksi. Kertomuksen myötä lukija saa israelilaisten ja palestiinalaisten elämästä paljon sellaista tietoa, jonka pystyy antamaan vain sellainen, joka on elänyt tapahtumien keskipisteessä.

 

Kirjan kannessa on lisäteksti: ”Koskettava kertomus terrorista, pettämisestä, poliittisesta juonittelusta ja uskomattomista valinnoista.” Kirjan luettuani voin vakuuttaa: ”Totta joka sana!”Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin