Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Mauno Saari: Rahat ja henki, Ahti Hirvosen elämäntase

Mauno Saari

Rahat ja henki, Ahti Hirvosen elämäntase

Gummerus, 2007, 304 sivua

 

Elämänkerrat ja henkilöhistoriat ovat aina kuuluneet luetuimpien kirjojen joukkoon. Eräs tällaisia kirjoja runsaasti kirjoittanut henkilö on Mauno Saari. Monet muistanevat vielä hyvin hänen kirjansa Niilo Yli-Vainiosta, Lasse Virenistä tai vaikkapa Marja-Liisa Kirvesnimestä.

 

Mauno Saaren kirjoittamien kirjojen tuoreimpiin kuuluu ”Rahat ja henki, Ahti Hirvosen elämäntase”. Ja miltä tuo pankkimiehen tase näyttää? Pelkistäen voidaan sanoa, että kirja on hyvin tehty kuvaus siitä, miten Viipurissa vähävaraiseen perheeseen syntynyt poika ponnistelee sitkeydellään, lahjakkuudellaan ja ahkeruudellaan talouselämän huipulle.

 

Valtaosa kirjan sivuista kuljettaa lukijaa talouselämän kulisseissa, pankkimaailman saleissa ja 1990-luvun laman kurimuksessa.  Samalla lukija saa seurata Ahti Hirvosen nousujohteista uraa kaiken pyörityksen keskellä.

 

Nyt uuden laman puserruksessa luettuna kirja tuntuu lähes profeetalliselta. Tuskinpa Mauno Saari ja Ahti Hirvonen kirjan tekstiä kootessaan aavistivat, miten ajankohtainen kirja tulisi olemaan varsin pian ilmestymisensä jälkeen.

 

Kirja sisältää myös toisenlaisen juonteen. Se liittyy niihin Ahti Hirvosen herkempiin vaiheisiin, jolloin isän sairastuminen ja kuolema sekä yleissivistävistä syistä ostettu ja työmatkoilla mukana kuljetettu Raamattu saivat miehen elämässä aikaan ison muutoksen.  Missio Helsinki, , sekä muut hengellisen kentän kontaktit ovat asioita, joita ei yleensä yhdistetä suuren liikepankin pääjohtajaan.

 

”Rahat ja henki” on kokeneen kirjoittajan sujuvaa ja paikoin hyvin värikästäkin tekstiä. Henkilökuvat ovat tarkkoja, monin paikoin myös hyvin teräviä ja suorasukaisia. Ahti Hirvosen muistiinpanot ja häntä tuntevien henkilöiden haastattelut ovat tuoneet mukaan dokumentointia, joka ei sorru suurpiirteisiin yleistyksiin tai leimaamisiin. Kuten pankkimiehelle sopii, ilmaisut ovat selkeitä ja yksiselitteisiä.Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin