Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Matti Vuolanne: Miksi, Jeesus?

Matti Vuolanne,

Miksi, Jeesus?

Kuva ja sana (2005)

 

Matti-papin eli Porin rovastin Matti Vuolanteen kirjan nimi täytyy lukea huolellisesti. Sen ymmärtäminen nimittäin on pilkusta kiinni. Kirjan nimi on ”Miksi, Jeesus?” Matti-pappi ei kysy, miksi meidän tulisi valita juuri Jeesus, vaan itseltään Jeesukselta, miksi hän maan päällä ihmisenä eläessään toimi eri tilanteessa niin kuin toimi.

 

Kysymykset Jeesukselle ovat kuin kirjeitä, joita Matti-pappi Mestarilleen ja Vapahtajalleen lähettelee. Näitä Jeesukselle osoitettuja ja Raamatun kertomista tilanteista nousevia kysymyksiä on yhteensä 34. Niitä elävöittävät Erkki Kuusanmäen kunkin kirjeen teeman pohjalta laatimat erinomaiset piirustukset. Kuusanmäen tyyli on samaan aikaan nasevaa ja hauskaa.

 

Millaisia kysymyksiä Matti-pappi Herralleen ja Mestarilleen tekee? Otetaan muutama esimerkki: ”Miksi, Jeesus, nuhtelit myrskyssä pelkääviä?”  ”Miksi, Jeesus, elämän portti on ahdas?”  ”Miksi, Jeesus, olit puolueellinen?” ja  ”Miksi, Jeesus, valehtelit veljillesi?”

 

Osa kysymyksistä on todella suorasukaisia, suorastaan uskaliaita. Lukija ei kuitenkaan jää kysymyksen kanssa yksin. Matti-papilla on tarjota jokaiseen rakkaudellinen ja Raamattuun tiukasti sitoutuva näkökulma ja rukous.

 

Risto Siltanen on kirjoittanut Matti Vuolanteesta kirjan ”Matti – Jeesuksen pappi”. Siinä yhteydessä Kalevi Lehtinen on sanonut Matilla olevan romanssin Jeesuksen kanssa.

 

”Matti ei ole minkään teologian eikä minkään organisaation pappi. Hän on puhtaasti Jeesuksen pappi, ja on erinomainen esikuva toimivasta lapsenomaisesta luottamuksesta Jeesukseen”, Kalevi Lehtinen sanoo.

 

Tuskinpa kenestäkään voidaan tuon kauniimpaa todistusta antaa! Kirjansa "Miksi, Jeesus" kirjeessä ”Miksi, Jeesus, autoit vasta aamulla?” Matti-pappi kyselee, miksi Jeesus auttoi koko yön turhaan kalastaneita opetuslapsia vasta aamulla? Kirje päättyy rukoukseen:

 

”Anna, Jeesus, meille ylpeyden ja kärsimättömyyden syntimme anteeksi ja opeta meidät suostumaan Sinun aikatauluusi. Silloin me saamme iankaikkisuuden kannalta parhaan koulutuksen. Me opimme kärsivällisinä luottamaan Sinun oikea-aikaiseen apuusi kaikissa elämämme vaiheissa.”Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin