Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Matti Vuolanne: Miksi, ihminen?

Matti Vuolanne

Miksi, ihminen?

Kuva ja Sana (2007), 185 sivua

 

Me teemme paljon sellaista, mille ei löydy järjellistä selitystä. Monet esimerkiksi polttavat tupakkaa ja käyttävät alkoholia, vaikka tietävät sen olevan terveydelle vahingollista. Toisaalta me jätämme tekemättä paljon sellaista, mikä olisi terveytemme kannalta hyödyllistä.

 

Kummassakaan tapauksessa meillä ei yleensä ole järkevää vastausta kysymykseen, miksi niin teemme?

 

Matti-pappina ja Porin rovastina tunnettu Matti Vuolanne on kirjoittanut tuon kiusallisen kysymyksen ”Miksi?” innoittamana kaksi kirjaa. Ensimmäisen nimi oli ”Miksi, Jeesus?” Seuraavaksi ilmestynyt on ”Miksi, ihminen?”

 

Matti-papin kirjasta nousee riveiltä ja myös niiden väleistä syvä huoli aikamme ihmisistä. Masennuksen, itsemurhien, kuolemanpelon, lannistumisen, katkeruuden ja monien kärsimysten perimmäisenä syynä on se, että ihmiset ovat hylänneet Jumalan. Koko kirjaa voisikin luonnehtia sen alkusanojen alaotsikon mukaisesti hätähuudoksi Suomen kansan puolesta.

 

Matti-papin teksti on lempeän isällistä. Hän suostuttelee ja perustelee, ymmärtää ja ojentaa. Vuosikymmeniä ihmisten rinnalla kulkeneena kokeneena sielunhoitajana hän näkee kulissien läpi. Vaikka kaikki näyttäisi olevan ulkonaisesti hyvin, ihmisen sisimmässä saattavat olla valloillaan tuhon ja kuoleman voimat.

 

”Miksi, ihminen” on puhutteleva ja ajankohtainen kirja. 250.000 suomalaista kärsii masennuksesta. Joka toinen päivä joku 75 vuotta täyttäneistä suomalaisista tekee itsemurhan. Ulkonaisesti hyvin voiva kansamme kärsii ja hajoaa sisäisesti tavalla, johon vain Jeesuksella ja hänen armollaan on olemassa todellinen vastaus ja ratkaisu.Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin