Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

 Martti Ahvenainen: Islam Raamatun valossa

Martti Ahvenainen.

Islam Raamatun valossa,

Aikamedia, 2015

 

Euroopan yllättänyt pakolaistulva tulee muuttamaan elämää ja arkisia asioita tavalla, joka koskee myös meitä maanosamme pohjoisessa kolkassa asuvia. Vaikka pakolaisten joukossa on muitakin kuin muslimeja, niin suurimman haasteen kotouttajille ovat jo tähän mennessä tarjonneet juuri muslimit. Eikä asioita tee millään tavalla helpommiksi se, että shiioihin, sunneihin ja joihinkin pienempiin ryhmiin jakautuneet muslimit näyttävät tulevan erittäin huonosti toimeen keskenään.

 

Keitä muslimit ovat? Mihin ja miten he uskovat? Millainen on heidän historiansa, ja mistä eri ryhmien väkivaltaisiksi äityneet erimielisyydet johtuvat? Millaisia arvoja ja uskomuksia on pakolaisten mukana yhteiskuntaamme tullut?

 

Uutisvirtaa seuraamalla ei tuollaisiin kysymyksiin löydä selkeitä vastauksia. Muslimien parissa työtä tekevän Martti Ahvenaisen kirja tarjoaa lukijalleen mahdollisuuden katsoa uutisvirran pintavaahtoa syvemmälle, aina islamin historian ja kehityksen vähemmän tunnettuihin juurin saakka.

 

Kirja ei tyydy vain kertomaan seikkaperäisesti islamista ja muslimien elämästä. Ahvenainen tarkastelee asioita ja ilmiöitä kuljettaen samalla rinnalla niitä suuria linjoja ja arvoja, joiden varaan meidän koko yhteiskuntamme ja kulttuurimme on rakennettu. Ilman Koraanin ja Raamatun ottamista mukaan tällainen jäisi pinnalliseksi kahden eri kulttuurin tapojen vertailuksi.

 

Ahvenainen tekee jo kirjansa esipuheessa selväksi, että myös islamin varjoja ja vaaroja on tarkoitus käsitellä avoimesti ja rohkeasti.

 

Kirjan ansioita ovat asiantuntemus, perusteellisuus, runsas lähteiden käyttö ja myös niiden mainitseminen, runsas Koraanin ja islamin muiden pyhien tekstien lainaaminen sekä kerrottujen asioiden heijastaminen tämän hetken maailmantilanteeseen. Koraanin ja Raamatun tekstien vertailu auttaa ymmärtämään paremmin molempia. Allahin ja kristittyjen Jumalan lähempi esittely kaataa ryminällä ajatuksen siitä, että kyseessä olisi yksi ja sama jumala.

 

Kirjassa on myös runsaasti taustoitusta ja tilastoja islamin vaikutuksista länsimaisissa yhteiskunnissa. Länsimaisesta sinisilmäisyydestä ja median käyttämistä silmälapuista kerrotaan monin vakuuttavin todistein. Samaan aikaan kun muslimit lisäävät kristittyjen vainoa omissa maissaan, Euroopassa annetaan muslimeille yhä enemmän tilaa ja erityisvapauksia.

 

Kirjan viestin voisi tiivistää seuraavasti: On olemassa maltillisia muslimeja mutta ei maltillista islamia. Muslimit ovat ihmisiä, joita tulee auttaa ja rakastaa, mutta islam on uskonto jonka turmiollista ideologiaa ei pidä hyväksyä.

 

----------------------- 

 

Ajankohtainen teos, joka auttaa ymmärtämään, mistä islamissa ja Koraanissa on kysymys. Kirja kertoo kiinnostavalla ja asiallisella tavalla, millaisia arvoja ja uskomuksia maahamme saapuvat muslimit tuovat mukanaan. Tärkeä kirja kaikille pakolaiskeskusteluun osallistuville ja sitä seuraaville.

 

 

Teksti, selkeys   *****

Sisältö, sanoma  *****

 

(640)Kommentoi tätä kirjoitusta

Kommentit

2.11.2017 klo 12:34:12
HYVÄ KIRJA kirjoittaa

En tiennyt juuri mitään islamista, niin kuin ei edes moni päättäjistämmekään, luin kirjaa mielenkiinnolla. Erittäin selkeää tietoa olisi kaikkien luettavaksi. Ihmettelen suuresti miten vähillä tiedoilla Suomessakin tehdään päätöksiä tietämättä tulijamaiden tavoista ja kulttuurista. Suomessahan uskonto ja maallinen elämä ja lait pidetään erillään mutta islam määrää kaikkea maallista elämää, mm. sharia-lait. Päätöksentekijöiden tulisi ymmärtää, että suomalaisten arvojen puolustaminen edellyttää muiden, niitä uhkaavien arvojen vastustamista. Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku.16.5.2017 klo 16:45:41
Ossi kirjoittaa

Kirja on yllättävän hyvä. Se tarjoaa perusteellista taustatietoa koskien islamia, koraania ja Muhammedia. Kirjoittaja on tehnyt hyvän taustatyön. Paikoitellen kirjassa näkyy aika simppeli asenne Raamattuun, mutta se on ymmärrettävää kirjoittajan tausta huomioon ottaen. Olen lukenut aiemmin useita islamista, ja tässä on paljon sellaista asiaa, joista monet kirjoittajat vaikenevat.

Kommentti Alille ja pippille: kommenttinne eivät näytä koskevan kirjaa, vaan ennakkoluuloja. Suosittelen lukemaan kirjan ensin. Se voi toki olla kovaa luettavaa muslimeille, koska heillä on usein oma, suodatettu käsityksensä, joka ei kestä kriittistä tutkimusta.30.10.2015 klo 12:27:13
pippi kirjoittaa

Good ALi that you wrote. I think it´s very dangerous to draw a whole religion into one piece as if a small minority is the same as the more silent majority. I think the above description of the book is (neo)colonial and (maybe unintendedly) puts (white) Christianity in a supremacist position with no respect and love for "the Other" - something I really don´t regard Christian at all. That sort of thinking can promote islamophobia, which can provoke racism and racial deeds. I hope Christianity will not lead to racism - even though there are several cases where such a thing has happened - Hitler was regarded a good Christian in his time, and in apartheid South-Africa, the racist regime was regarded very Christian...love for the neighbour also entails respect.
Ja sama suomeksi.30.10.2015 klo 05:36:15
Ali kirjoittaa


Hei,

Not fair that someone does not understand Arabic and Arab history did not live in the Islamic country. And his sources of information can not be neutral.It may be wrong.It can not be him that assesses and judged. The religion of Islam. But the reality of Muslims today. Yes, it's in reality very bad. The reason is not never never in Islam is not in the Quran or the Prophet never. But the truth of the error in the current Muslims themselves. While they have a misunderstanding of Islam. Finally I say that Islam is in fact a religion of peace but. And it testifies this fact a lot of non-Muslims. Of those who know Islam through the right
sources.
Quran 2.208 (O you who have believed, enter into peacefulness, the whole (of you), and do not ever follow the steps of As-shaytan; (The all-vicious, i.e., the Devil) surely he is an evident enemy to you.

Finnish
Te, jotka uskotte, tulkaa kaikki kuuliaisiksi Hänelle älkääkä seuratko saatanan jälkiä. Hän on totisesti teidän ilmeinen vihollisenne.


Thanks for the area allowed for comment

© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin