Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Marko Selkomaa: Loistava seurakunta

Marko Selkomaa,

Loistava seurakunta,

Aikamedia 2014

 

Marko Selkomaa rakastaa seurakuntaa. Eikä hän rakasta vain jotain utuista unelmaa täydellisestä seurakunnasta vaan aivan tavallista seurakuntaa, joka muodostuu meistä monella tavalla vajavaisista ja alati kompastelevista ihmisistä.

 

Kirja nivoo onnistuneella tavalla yhteen unelman ja todellisuuden. Heti alkulehdillä kerrotaan, millainen on kirjoittajan näky hyvästä seurakunnasta:

 

Sellainen Marko Selkomaan näkyä vastaava seurakunta on

- sielujen sairaala, jonne ihmiset voivat saapua kokemaan Jumalan parantavaa ja pelastavaa voimaa.

- dynaaminen ja kasvava

- tyyliltään ja rakenteiltaan joustava

- karismaattinen ja avoin Pyhälle Hengelle niin opetuksessaan kuin myös käytännössä

- perheystävällinen toimien kaikkien ikäryhmien parissa

- riittävän suuri ja vaikutusvoimainen koskettaakseen koko kaupunkia ja tullakseen kuulluksi.

- istuttaa tytärseurakuntia ollen siunauksen ja hengellisen herätyksen lähde.

 

Lista saa lukijan helposti miettimään, kuinka monessa kohdassa hänen oma seurakuntansa vastaa tuota näkyä. Missä pitäisi parantaa, ja mitkä asiat ajatella uudella tavalla. Tällaisessa tuumailussa kirja on erinomainen sparraaja.

 

Kirjan ensimmäisessä osassa Marko Selkomaa johdattaa lukijan aiheeseen kertomalla, miten työläisperheen pojasta tuli pastori ja evankelista. Toisessa osassa käydään monipuolisesti läpi paikallisseurakunnan elämää sekä käytännön tasolla että Raamatun tekstien kautta. Kolmas osuus keskittyy seurakunnan palvelutyöhön.

 

Hengellisesti vahvalla ja laajan kokemuksen pohjalta kirjoitetulla kirjalla on paljon annettavaa varsinkin kahdelle ryhmälle:

 

Ensimmäisen ryhmän muodostavat vanhat, vakiintuneet ja usein hieman paikoilleen jämähtäneet seurakunnat. Kasvu on pysähtynyt, nuoret ovat kaikonneet - tai ainakin vilkuilevat jo muualle - ja vanhimmiston keski-ikä lähestyy uhkaavasti suomalaisen miehen eliniänodotetta.

 

Toisen ryhmän muodostavat uudet nuorten aikuisten perustamat seurakunnat, joissa tavoitteeksi on otettu erityisesti ruuhkavuosia elävien ja sitä nuorempien saaminen mukaan. Tuttu, turvallinen ja vankasti Raamattuun sitoutunut julistus on siksi puettu uusiin muotoihin ja tahtilajeihin. Hyvä sanoma kerrotaan tuoreella ja nuoret tavoittavalla tavalla.

 

Kirja tarjoaa molempien ryhmien vastuunkantajille ja aktiiviseurakuntalaisille erinomaisen mahdollisuuden pohtia, millä tavalla oma seurakunta voisi parhaiten vastata edellä olevaa näkyä. Eikä tällaisessa kehityskeskustelussa tai visiopalaverissa ole oleellisinta miettiä, mitä Marko Selkomaan listalta kenties jonkun mielestä puuttuu. Tai ovatko listan asioiden järjestys ja painotukset oikein. Paljon hedelmällisempää on keskittyä yhdessä pohtimaan, millä tavalla etenkin listan kolme viimeistä onnistumisen mittaria voisivat toteutua mahdollisimman hyvin.

 

----------------------- 

 

Kirja herättelee lempeällä ja selkeällä tavalla uudistamaan oman seurakunnan näkyä ja toimintatapoja siten, että pysähtyneisyyden alakulo voi vaihtua Jeesukselle syttymiseen ja sielujen voittamisen riemuun.

 

Teksti   *****

Kuvitus  *****

 

(635)Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin