Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Markku Toimela, Kaj Aalto: Salakahvilla Pohjois-Koreassa

Markku Toimela, Kaj Aalto,

Salakahvilla Pohjois-Koreassa

Päivä 2017 

 

Kirja antaa lukijalle vaativaa pohdittavaa jo alkusanoissaan: ollaanko tässä kiillottamassa kansalaisiaan sortavan ja aseita kalistelevan Pohjois-Korean julkisivua vai auttamassa tavallisia kärsiviä ihmisiä? Kirjan takakannessa Markku Toimela vastaa ihmettelijöille toteamalla, että maahan ei lähdetä arvostelemaan hallitusta, vaan auttamaan hädässä olevia ihmisiä.

 

Pohjois-Korea ei ole ainoa maa, johon kehitysaputyö ja toiminta Suomen helluntaiseurakuntien lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida Internationalin palveluksessa on Markku Toimelan vienyt. Miehellä on kokenut monenlaisia seikkailuja myös työskennellessään mm. Bangladeshissa ja Mongoliassa.

 

Kirjan vahvuuksia on se rento ja mutkaton tapa kertoa asioista. Pohjois-Korean luottomieheksi päässeelle Markku Toimelalle ovat avautuneet monet sellaiset ovet, joita tavallisten turistien on turha edes yrittää kolkutella. Niinpä kirja tarjoaa runsaasti tietoa ja kertomuksia tavallisten pohjoiskorealaisten ihmisten ankarasta ja ankeasta elämästä. Samalla lukijalle selviää, että kehitysyhteistyön tehtävissä tarvitaan pitkää pinnaa, psykologista silmää ja loputtomasti kärsivällisyyttä.

 

Rakenteeltaan kirja on sarja kertomuksia. Niissä liikutaan nopeasti ajasta ja paikasta toiseen. Tuloksena on hieman epätasainen ja poukkoileva kokonaisuus. Asiat tulevat myös sillä tavalla kerrotuiksi, mutta pätevän kustannustoimittajan suorittamalla viimeistelyllä lopputulos olisi toki ollut tasapainoisempi ja eheämpi.

 

Kirjassa on keskeisessä osassa peruna. Suomen kehitysapuna viedään Pohjois-Koreaan perunanviljelyn osaamista. Projektin myötä meillä on mahdollisuus olla merkittävällä tavalla helpottamassa tavallisten kansalaisten elämää ja ravintotilannetta. Kirjassa on laajat kuvaliitteet.

 

 

Yhteenveto:

Pohjois-Koreaa koskevat uutiset kertovat ohjuskokeista, ydinaseista ja Yhdysvaltoihin kohdistuvista sotaisista uhkauksista sekä tietoihin nälkää näkevästä kansasta. Pohjois-Korean maaseudulla kehitysaputehtävissä laajasti liikkuneen ja työskennelleen sekä suljetun maan luottomieheksi päässeen Markku Toimelan kirja tuo keskusteluun mukaan uuden tärkeän näkökulman: tavallisten kansalaisten arjen vaikeuksineen ja puutteineen.

 

 

 

Teksti, selkeys, ulkoasu  **

Sisältö, sanoma  ****

 

(700)



Kommentoi tätä kirjoitusta



© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin