Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Mark Hitchcock: Sota? Iran, Israel ja Raamatun profetiat

Mark Hitchcock,

Sota? Iran, Israel ja Raamatun profetiat,

Kuva ja Sana, 2013

 

Tämä kirja hätkähdyttää tehokkaasti hereille kaikki ne, jotka ajattelevat Iranin ja Israelin välisessä tilanteessa olevan kyse vain sanasodasta ja tyhjistä uhkauksista. Lähi-idän konflikti on myös meidän kannaltamme paljon vakavampi ja vaarallisempi kuin osaamme uutisten perusteella ajatella.

 

”Kokonaisuutena erinomainen osoitus siitä, miten Raamatun sanoma ja tämän päivän uutiset osuvat kohdalleen”, arvioi teosta Lähi-idän asiantuntija ja alueen tapahtumista useita erinomaisia kirjoja kirjoittanut Pekka Sartola. Hän on kirjoittanut Hitchcockin kirjaan esipuheen. Siinä hän mm. kiittelee Hitchcockin taitoa hahmottaa selkeästi koko Lähi-idän ikiaikaiselta vaikuttava ongelma, jossa syvimmältään on kysymys uskontojen välisistä eroista.

 

Iran saa kirjassa suurimman huomion, vaikka myös Israelin osuus ja Raamatun profetiat ovat laajasti esillä. Iranin johtajien lukuisat Israelin tuhoamista lupaavat puheet, maan kiinteät suhteet terroristijärjestöihin, uskonnollisten johtajien ajama vimmainen atomiaseen valmistaminen, diplomatian kentällä tapahtuva taitava ajan pelaaminen ja uskonnon vahva vaikutus kaiken taustalla käydään läpi huolellisesti. Islamin lopun ajan ennustukset, islamin messiaan Mahdin tulo ja tietoinen lopun ajan yhteenoton jouduttaminen ovat suorastaan hätkähdyttävää luettavaa.

 

Iranin pakkomielle valmistaa atomipommi Israelin tuhoamiseksi ja Israelin suunnitelmat hankkeen estämiseksi eivät koske vain pientä aluetta Välimeren pohjukassa. Yhteenotto Israelin ja Iranin välillä on väistämättä edessä, väittää kirja. Kyse on vain siitä, koska se tapahtuu ja ketkä kaikki tulevat vedetyksi sotaan mukaan.

 

Jos ja kun niin tapahtuu, seuraukset tulevat kirjan mukaan olemaan maailmanlaajuiset:

 

Iran on uhannut tarvittaessa sulkea Hormuzinsalmen, mihin se myös hyvin kykenee. Tällainen merkitsisi öljyn hintaan jo muutamassa viikossa jopa 30-50 prosentin nousua. Jo varsin rajoitettukin sota nostaa öljyn hinnan tasolle, joka synnyttää koko maailmaa koettelevan taloudellisen laman.

 

Poliittisten johtajien ja sotilasasiantuntijoiden arvioihin viitaten kirja perustelee, miksi Israelilla - enempää kuin myöskään muulla maailmalla - ei ole varaa siihen, että Iran saa atomiaseen. Ellei Iran kansainvälisen painoksen edessä luovu hankkeesta, tuloksena on siksi ennakoiva isku. Sen tulee tekemään joko Israel yksin tai yhdessä Yhdysvaltojen kanssa.

 

Mutta miten tuollainen isku tehtäisiin?

 

Olemme tottuneet ajattelemaan, että isku toteutettaisiin todennäköisesti lähettämällä lentokoneet pommittamaan atomilaitoksia. Kirja nostaa kuitenkin esille myös muita, paljon pelottavampia vaihtoehtoja. Lentokoneiden käyttöön sisältyy Iranin tehokkaan ilmatorjunnan takia merkittävien tappioiden mahdollisuus. Niinpä toisena vaihtoehtona on maalta ja mereltä laukaistavien ohjusten käyttäminen. Kolmas ja kaikkein pelottavin vaihtoehto on taktisten atomiaseiden käyttäminen syvälle maan uumeniin rakennettujen atomilaitosten tuhoamiseksi.

 

Kirjassa käsitellään perusteellisesti myös vastatoimia, joihin hyökkäyksen kohteeksi joutuva Iran todennäköisesti ryhtyy. Käytössä tulisivat olemaan kaikki keinot eri maissa oleviin kohteisiin kohdistuvasta terrorismista pitkän matkan ohjuksiin. Pahimmillaan tuloksena olisi hyvinkin laaja sota, kauheimmillaan atomiasein käytävä kolmas maailmansota.

 

Mark Hitchcock on koonnut kirjaan suuren määrän maailmanpolitiikan ja sotilasasiantuntijoiden sekä Iranin ja Israelin johtajien lausuntoja. Nämä ovat erittäin mielenkiintoista luettavaa. Mukana on myös yhteenvetoja alueella tähän mennessä tapahtuneista sodista ja konflikteista aina 550 e.Kr eläneen Kyyros Suuren toimista lähtien.

 

Historian lisäksi kirja valottaa seikkaperäisesti Iranin apokalyptiselta kansanmurhalta vaikuttavan ideologian taustalla olevia uskonnollisia rakenteita. Iranin johto näyttää uskovat, että kun lopun ajan sota syttyy, niin shiiojen 12. imaami eli Mahdi ilmestyy ottaen koko maailman hallintaansa ja alistaen sen islamin uskolle. Konfliktin kärjistäminen avoimeksi yhteenotoksi voisi tämän mukaan olla jouduttamassa lopun ajan profetian toteutumista. Tällaisiakin pelottavia ajatusrakennelmia Iranin johdon puheista on löydettävissä!

 

Hitchcockin kirjan runsas taulukoiden, lainausten ja eri lähteistä koottujen faktojen käyttö tekee siitä kiinnostava ja antoisan myös sellaiselle, joka ei jaksa innostua Raamatusta löytyvistä lopun ajan profetioista. Kirja avaa mainiolla talla päivittäisten uutisten ja niiden jakaman sirpaletiedon taustoja. Ja uutisvirrasta löytyviä tosiasioita tutkimalla voi käydä niin, että uutisten kanssa hämmästyttävän hyvin linjassa olevat Raamatun profetiat alkavatkin vaikuttaa perin kiinnostavilta.Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin