Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Mark Hitchcock: Antikristus

Mark Hitchcock,

Antikristus,

Kuva ja Sana 2011,

 

Jälleen yksi kirja, joka yrittää Raamatun profetioiden pohjalta ennustaa, koska, mistä ja miten antikristus ilmestyy? Tai onko hän kenties joku jo nyt elävistä ihmisistä? Ei sinne päinkään. Pikemminkin kirja, joka käy kuin hyvä asianajaja oikeussalissa kriittisesti ja asiallisesti läpi netissä ja kirjoissa viliseviä ennustuksia.

 

Aluksi Mark Hitchcock pohtii, miksi antikristus on niin kiinnostava? Miksi tästä lopun ajan hirviöstä on kirjoitettu sadoittain kirjoja? Miksi netissä on kymmeniä tuhansia sivuja, joissa yritetään arvailla antikristukseen liittyviä asioita? Kirjan alussa olevat esimerkit usein hyvin mielikuvituksellisistakin arvauksista sekä erilaisten laskelmien pohjalta saaduista nimistä ja päivämääristä kertovat, millä otteella kirjassa tullaan etenemään. Tavoitteena on kertoa kiihkottomasti ja asiallisesti, missä ovat erilaisten ennustusten ja teorioiden heikot kohdat.

 

Mitä pitemmälle kirjaa lukee, sitä selkeämmin se osoittautuu lopun ajan tapahtumien kriittiseksi yhteenvedoksi. Kriittisyys ei kuitenkaan kohdistu itse lopun ajan tapahtumiin, antikristuksen ilmestymiseen tai Jeesuksen toista tulemista ennakoiviin mullistuksiin ja taisteluihin. Raamattu kertoo, mitä on odotettavissa, mutta jättää kertomatta, milloin kaikki tulee tapahtumaan. Siihen Jeesus sanoo (Matt.24:36) vain Jumalan tietävän vastauksen.

 

Lopun aikojen profetioiden kriittisen yhteenvedon ja tietokirjan tehtävää kirja toteuttaa myös sisällysluettelossaan. Siihen on koottu alalukujen otsikkoina suuri määrä antikristuksesta, pedon luvusta 666, Israelin kohtalosta ja odotettavissa olevista taisteluista liikkuvia väitteitä. Näistä on helppoa hakea laajempaa näkemystä, kun kohdalle osuu jokin uusi väkevä profetia tai pikkutarkka aikalaskelma.

 

Mark Hitchcock onnistuu kirjassaan erinomaisesti kuljettamaan rinnakkain viileän analyyttisesti asioita tarkastavan asianajajan ja Raamatun profetioihin vakaasti uskovan kristityn rooleja. Asianajajana hän osoittautuu aihepiiriin erinomaisesti perehtyneeksi. Siksi hänellä on varaa tuon tuosta antaa runsaasti tilaa myös ”vastapuolen” hänen omista käsityksistään eroaville näkemyksille. Raamattuun sitoutuvana ja Jeesuksen lupauksiin luottavana uskovana hän tarkastelee kokonaisuutta profetioiden perimmäisestä tarkoituksesta käsin: Niiden tehtävänä ei ole aiheuttaa Jeesuksen seuraajissa kauhua ja pelkoa vaan vakuuttaa kaiken olevan loppuun saakka turvallisesti Jumalan käsissä ja hallinnassa.

 

Kirjassa on runsaasti yhteenvetoja ja taulukoita, jotka helpottavat asioiden omaksumista ja nopeaa kertaamista. Kiinnostava ja harvoin tämän alan kirjoissa käsitelty kokonaisuus on luku, jossa kerrotaan, mitä varhaiset kirkkoisät ajattelivat lopun ajoista ja antikristuksesta. Heidän tekstiensä lainausten sisältö ja runsaus yllättävät. Kyse ei olekaan, kuten jotkut ovat väittäneet, parin viime vuosisadan aikana virinneestä kyseenalaisesta harrastuksesta vaan pohdinnasta, jota kristikunnassa on käyty jo parin vuosituhannen ajan.

 

Kirjan lopussa ennen laajaa lähdeluetteloa Mark Hitchcock tiivistää sanomansa:

 

Koska me emme tiedä, milloin Jeesus tulee omansa noutamaan, jokaisen on syytä välittömästi turvautua Häneen Vapahtajanaan ja Lunastajanaan. Vaikka me emme tiedä aikoja ja hetkiä, niin Raamatun ilmoittamat lopun ajan merkit kertovat kaiken voivan tapahtua minä hetkenä tahansa. Miksi et siis ottaisi Jeesusta vastaan jo nyt, kun se vielä on mahdollista (Joh.1:12).?

 

Meidän on vältettävä Herran toisen tulemisen ajankohdan arvailua ja antikristuksen henkilöllisyyden tunnistamista ennalta. Meidän ei myöskään pidä kuunnella ihmisiä, jotka väittävät tietävänsä nämä asiat. Ajat ovat yksin Jumalan käsissä. "Ei ole teidän asianne tietää aikoja eikä hetkiä, jotka Isä oman valtansa voimalla on asettanut.” (Ap.t.1:7)

 

Tiedon antikristuksesta ja siitä, miten nykytapahtumat valmistavat hänen ilmestymistään tulisi motivoida meitä elämään jokainen päivämme Kristuksen ja muiden hyväksi. Meidän tulee odottaa autuaallinen toivo sydämessämme ja elää sen mukaisesti.

 

Meidän tulee täyttyä toivolla näinä syvenevän pelon ja läpitunkevan epävarmuuden aikoina. Myrskypilvet kasautuvat horisonttiin, mutta meidän tulee laittaa päähämme pelastuksen kypärä (Ef.6:17), ja ymmärtää, että tämän maailman ainoa toivo ja meidän ainoa toivomme on Jeesuksen Kristuksen toinen tulemus.

 

Viimeisen sanan kirjassaan Mark Hitchcock antaa Kim Riilebargerille lainaten hänen tekstiään:

 

”Meidän tullisi odottaa Kristuksen toista tulemusta sen sijaan, että pelkäisimme ja kauhistelisimme antikristusta, murehtisimme Lähi-idän viimeisiä tapahtumia tai pohtisimme sitä, onko tavaramme merkitty luvulla 666. Saatana ja hänen kätyrinsä on jo voitettu Jeesuksen verellä ja vanhurskaudella, vaikka he vielä jatkavat sissisotaansa tietäessään aikansa olevan lyhyt. Martti Luther onkin sanonut vihollisemme kohtalosta erittäin osuvasti: ”Yksi ainoa sana kaataa hänet.” Aamen. Tule, Herra Jeesus!

 

Voisiko lopun aikoja käsittelevää kirjaa tämän paremmin summata ja päättää? Tuskinpa.

 

 

---------

Mark Hitchcockin kirjoja, joista löytyvät arviot Valintaoppaasta:

 

 Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin