Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Mark Buchanan: Kesytetty Jumala

Mark Buchanan,

Kesytetty Jumala,

Päivä, 2005

 

Jokainen, joka on käynyt Pietarissa, muistaa rajan ylityksen. Ensin ovat vastassa Suomen rajamuodollisuudet. Kun passit on tarkastettu, ajetaan melkoinen taival ”ei kenenkään maalla”, kunnes saavutaan Venäjän rajatarkastukseen. Moni on tainnut tuolloin miettiä, missä silloin ollaan ja minkä valtion lakien alaisena, kun ei olla enää Suomessa mutta ei liioin vielä Venäjällä?

 

”Silloin ollaan rajamaalla, ” vastaa Buchanan. Hänen kokemansa konkreettinen rajamaa ei kuitenkaan ole Vainikkalassa. Se on Afrikassa pieni Busia -niminen kaupunki Ugandan ja Kenian rajalla. Siellä rajamaa on villiä kauppiaiden, pikkurikollisten ja keinottelijoiden temmellyskenttää, jossa mitkään lait eivät tunnu olevan voimassa.

 

- On olemassa myös hengellinen rajamaa, sanoo Mark Buchanan. Hän on kirjoittanut hengellisen rajamaan käsitteestä puhuttelevan, viisaan ja tärkeän kirjan. Hän sanoo monien kristittyjen juuttuvan, tottuvan ja lopuksi myös tyytyvän rajamaahan. Rajamaahan saavuttuaan he eivät ole enää uskosta osattomia maailmanlapsia. Toisaalta he eivät vielä ole Jeesuksen tarkoittamia opetuslapsia, jotka ovat siirtyneet rajamaalta pyhään maahan. Jumalan todellisuus ja Jeesuksen seuraaminen eivät ole vielä tulleet heidän koko elämäänsä hallitseviksi asioiksi. He ovat jääneet jumiin hengelliseen rajamaahan.

 

Hengellisessä rajamaassa olevalla on kolme vaihtoehtoa. Hän voi tyytyä rajamaahan ja kotiutua sen väljään ja monenmoisia tulkintoja tarjoavaan ilmapiiriin. Toinen vaihtoehto on palata sinne, mistä on tullut eli maailman tapoihin ja arvoihin. Kolmas vaihtoehto on karistaa rajamaan pölyt jaloista ja suunnata päättäväisesti pyhään maahan.

 

Elämä rajamaassa on paikoilleen juuttumista. Jumalasta tehdään turvallinen. Hänet joko loitonnetaan liberaaliteologialla turvallisen kauas tai kesytetään pelkäksi armon ja rakkauden jakajaksi. Rajamaassa asiat järkeillään ja järkeistetään. Ihmeille ja ihmettelylle on vähän tilaa. Lähetyskäsky on enintään lähetysehdotus. Kuolleita kaloja laskiessa ei kalastamiseen riitä aikaa. Usko on vaihtunut näkemiseen ja pyhän kohtaaminen siitä puhumiseen.

 

Käytyään hyvin nasevasti, havainnollisesti ja hauskasti läpi rajamaassa asuvien elämää Buchanan siirtyy kertomaan siitä, millaista on elämä pyhässä maassa. Samalla asioiden käsittelyyn tulee ikään kuin uusi toivon sävel. Edelleen me kaikki olemme heikkoja ja lankeavia, mutta pyhässä maassa me emme taistele yksin ja omien mielitekojemme mukaan. Pyhässä maassa kaiken keskus ja perusta on Jumala, joka on samaan aikaan sekä turvallinen että arvaamaton. Jumala, joka antoi ainoan Poikansa, ettei yksikään häneen uskova hukkuisi. Jumala, joka käski tuhota kokonaisia kaupunkeja asukkaineen. Jumala, joka antoi langenneiden vajota perhekuntineen maan syvyyksiin. Jumala, joka päästi käärmeet kurittomien israelilaisten kimppuun. Jumala, joka on rakkaudessaan turvallinen ja ehdottomuudessaan arvaamaton.

 

”Kesytetty Jumala” on kohti käyvää, tärkeää ja suorastaan välttämätöntä puhetta meille tämän ajan kristityille. Meille, jotka valistuksenaika, humanismi, markkinavoimat ja materialismi yrittävät saada tyytymään rajamaassa pysymiseen. Meille, joille lähes kaikki on suhteellista ja aatteetkin vain kauppatavaraa. Buchanan tuo kaiken tämän esille perustellen, sormensa rohkeasti kipupisteisiin laittaen neuvoen tietä ulos rajamaasta. Tämä kirja kuuluu niihin, joiden pariin palaan yhä uudelleen. Lueskelen, sulattelen ja huomaan sivujen monin osin muuttuvan peileiksi. Niistä voin tarkastella itseäni, seurakuntiamme, kirkkojamme ja kulttuuriamme. Eikä tässäkään tapauksessa ole peilin vika, jos kuva ei aina näytä kauniilta.

 

Onneksi peileissäkin on eroa. Eteisessämme oleva iso peili näyttää lahjomattomasti jokaisen rypyn ja virheen. Mark Buchananin eteemme asettama peili näyttää virheittemme lisäksi myös Jeesuksen Kristuksen kasvot: Kaikki on valmiina. Kaikki on jo maksettu. Lähde rohkeasti liikkeelle ja tule omasta rajamaastasi pyhään maahan ja viimein myös kotiin!

 

Valitettavasti tämä kirja on tiettävästi kustantajan ja kauppojen varastoista loppuun myyty. Älä silti anna periksi. ”Kesytetty Jumala” on kirja, jonka löytämiseksi kirjastosta tai antikvariaatista kannattaa nähdä vaivaa!Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin