Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Marja Rantanen: Aika avata silmät

Marja Rantanen

Aika avata silmät

Kuva ja Sana. 159 sivua.

 

Marja Rantanen on lääketieteen tohtori, joka on työskennellyt kolmessa maanosassa kehitysaputehtävissä. Hän on liikkunut ja oleskellut paljon myös entisen Neuvostoliiton alueella. Niinpä hänelle on kertynyt erinomaiset lähtökohdat nykyisen Venäjän kehityksen tutkimiseen, tarkkailuun ja havaintojensa kirjaamiseen.

 

Marja Rantasen kirja ”Aika avata silmät” on erittäin mielenkiintoista ja silmiä avaavaa luettavaa. Lukijalle kirjan sivuilta piirtyvä kuva itäisen naapurimme kehityksestä saa väkisinkin huolestumaan.

 

Kirja kertoo lähteitä lainaten sekä sanottavansa dokumenteilla ja päivämäärillä perustellen ”venäläisestä demokratiasta”, joka tarkemmin tutkien paljastuu neuvostovallan aikaisia keinoja käyttäväksi yksinvallaksi.

 

Kirjassa käydään kohta kohdalta läpi opposition tukahduttaminen, järjestelmälle kiusallisten toimittajien murhat sekä juutalaisia ja muita vieraita kansallisuuksia terrorisoivat äärinationalistiset ryhmät. Myös oman maansa kansalaisia miljoonittain tapattaneen Stalinin nostaminen uudelleen kunniaan sekä kommunismin jälkeiseen arvotyhjiöön pesiytyneet toinen toistaan kummallisemmat uskonnolliset kultit saavat kirjassa osansa.

 

”Aika avata silmät” on kirja, joka ei totisesti jätä lukijaansa kylmäksi. Marja Rantanen nostaa selkokielisesti esille asiat, joista meillä tiedotusvälineissä vielä kuin vanhasta tottumuksesta kerrotaan hyvin peitellysti, ellei peräti suomettuneesti. Kirjan soisikin siksi päätyvän myös mahdollisimman monen toimittajan käteen. On tunnetusti parempi olla silmät auki kuin pää pensaassa!Kommentoi tätä kirjoitusta

Kommentit

15.6.2009 klo 17:27:1
Pauli Väänänen kirjoittaa

OLipa rohkea ja puhutteleva kirja, kiitos siitä! Tällaisista asioista ei kai oikein uskalleta kirjoittaa, kun vastaavia kirjoja ei ole juuri tullut vastaan. Olisikin mielenkiintoista tietää, onko kirja aiheuttanut painostustoimia tai suorastaan uhkauksia? Sananvapaus on herkkä lintu, josta kaikki eivät pidä.
Viestit tilanteen kehittymisestä ovat sellaisia, että aineistoa uutta kirjaa - tai ainkain uuden painoksen päivittämistä vasten taitaa kertyä hyvää vauhtia.

© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin