Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Mari Ahvenjärvi: Koko perheen hartauskirja

Mari Ahvenjärvi,

Koko perheen hartauskirja

Perussanoma, 2013

 

”Kirjan tarkoituksena on innostaa lapsia ja aikuisia keskustelemaan yhdessä Raamatusta”, toteaa kolmen lapsen äiti ja vapaa toimittaja Mari Ahvenjärvi koko perheen hartauskirjastaan. Aikuisten ja lasten yhteisiin hartaushetkiin kotona, pyhäkoulussa ja kerhoissa tarkoitettu kirja tarjoaa vuoden jokaiselle päivälle raamatunkohdan, lyhyet pohdiskelevan tekstin sekä muutaman rivin rukouksen.

 

Kirja ei tyydy tarjoamaan evästä vain yhden vuodenkierron mittaiselle taipaleelle. Mari Ahvenjärven tavoitteena on ollut koota kansien väliin sellaisia raamatunjakeita ja kohtia, joita on hyvä painaa mieleen avuksi, tueksi ja lohdutukseksi myös koko elämän mittaiselle matkalle.

 

Vaikka kirjassa pohditaan luettua raamatunkohtaa lasten näkökulmasta sekä kysymysten ja keskustelujen kautta, kyse ei ole lastenkirjasta. Erinomaisella tavalla tätä kirjan vahvuutta kuvaa teksti, joka on sijoitettu 27.5. kohdalle. Päivän lähtökohtana on Matteuksen evankeliumin kohta, jossa Jeesus kutsui luokseen lapsen (Matt.8:5-8). Sen jatkoksi Mari Ahvenjärvi aloittaa oman osuutensa erittäin syvällisellä ja viisaalla kysymyksellä:

 

”Missä asioissa lapsi on aikuista parempi? Oppivatko lapset enemmän aikuisilta vai aikuiset lapsilta?”

 

Mari Ahvenjärvi vastaa kysymykseen kertomalla, miten Jeesus ei sanonut suurimmaksi taivasten valtakunnassa aikuista, jotain viisasta opettajaa, pappia, joka tuntee koko Raamatun, tai koko elämänsä pelkkää hyvää tehnyttä ihmistä. Jeesus nosti suurimmaksi taivasten valtakunnassa lapsen, joka on luottavainen, uskoo isänsä ja äitinsä opetuksia ja rakastaa heitä, vaikka he välillä joutuvat lastaan myös nuhtelemaan. Tällaista rakkautta Jeesus odottaa ikään katsomatta kaikilta seuraajiltaan.

 

Eräs ystäväni totesi kerran, että aikuisetkin viihtyvät sellaisissa tilaisuuksissa, joissa lapset viihtyvät. Oivallusta hieman laajentaen väittäisin, että aikuisetkin saavat hartauselämäänsä paljon tuoreutta ja uutta näkökulmaa kirjasta, jonka kysymysten ja keskustelujen parissa lapset viihtyvät.Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin