Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Mailis Janatuinen: Ja Herra otti, Jobin kirjan selitys

Mailis Janatuinen

Ja Herra otti, Jobin kirjan selitys

Perussanoma, 144 sivua

 

Vaikeimpia kysymyksiä kohdata ja myös vastata on niin sanottu teodikea-ongelma: miksi kaikkivaltias Jumala sallii kärsimyksen? Eikö Jumala olekaan kaikkivaltias? Tai eikö hän kenties olekaan rakastava Isä? Vai onko hän kenties vain välinpitämätön?

 

Raamatun kirjoista tätä asiaa pohditaan nimenomaan Jobin kirjassa, jonka parissa Mailis Janatuinen vietti kymmenen vuotta. Kymmenen vuoden painin tuloksena syntyi kirja ”Ja Herra otti – Jobin kirjan selitys”. Siinä kerrotaan, että synkkyyden keskelle loistava Jumalan sanan valo kykenee muuttamaan jopa pimeänkin surun niin sanotuksi kirkastetuksi suruksi.  

 

Mailis Janatuisen kirjassa on kymmenen lukua. Jokainen luku tarjoaa samalla aineiston yhdelle sururyhmän, raamattupiirin tai keskustelupiirin kokoontumiselle. Kirjan lopussa on jokaista kertaa varten myös joukko kysymyksiä pohdittaviksi.

 

Vaikka kirja ”Ja Herra otti” on rakenteeltaan kelpo aineisto pienryhmille, niin samalla kirja on hyvin henkilökohtainen ja sielunhoidollinen kumppani surun keskelle joutuneelle tai surevaa kohtaavalle. Tekstissä on omien kokemusten tuomaa elämänviisautta ja ymmärrystä. Sen empatia on paitsi myötäelävää myös hyvin täsmällistä. Vaikka kyse on Raamatun selitysteoksesta, niin samalla sen sivuilla kuljetaan rinnalla ja tuetaan horjuvaa.

 

”Ja Herra otti” kirjasta on turha hakea helppoja vastauksia. Hyvien päivien lisäksi me saamme ottaa myös pahat päivät kipuineen ja kärsimyksineen Jumalan sallimina ja hänen kädestään. Vaikka maailmassa on paljon ihmisten pahuuden sekä vihan ja julmuuden synnyttämää kärsimystä, niin jopa niissäkin Jumala on oman hyvän suunnitelmansa kautta läsnä.

 

Mailis Janatuinen on ollut Evankelisluterilaisen Lähetysyhdistys Kylväjän Japani lähetti  vuosina1976-2000.Ensimmäisen kirjansa hän julkaisi jo 1977 Japanin kokemuksistaan (Koulu ja kirsikankukka). Myöhemmin hän on kirjoittanut mm. kirjat Nainen ja hänen miehensä – rakkauskertomuksia Raamatussa (2001), Sankareita ja pelkureita – Raamatun miehiä Aadamista Pietariin (2007). Kaikkiaan hän on julkaissut toistakymmentä kirjaa, joista joitain on käännetty useille kielille. Lisäksi hän on laatinut raamattupiirioppaita, joita on käänneetty yli kahdellekymmenelle kielelle. Hakemalla netistä sanalla Ilosanomapiiri löytää paljon tietoa Mailis Janatuisen työstä ja tuotannosta.Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin