Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Maarit ja Timo Aro-Heinilä: Uudelle polulle + Täyteen vapauteen

Maarit ja Timo Aro-Heinilä

Uudelle polulle + Täyteen vapauteen

Nokia Missio Kustannus, 80 + 128 sivua

 

Paavali aloittaa kirjeensä Kolossalaisille rukoilemalla Kolossan seurakunnan puolesta: ”Rukoilemme, että eläisitte Herralle kunniaksi ja kaikessa hänen mielensä mukaan ja että kantaisitte hedelmää tekemällä kaikkea hyvää ja kasvaisitte Jumalan tuntemisessa.” (Kol.1:9)

 

Ajatus siitä, että kristityn tulisi kasvaa uskossaan, vaelluksessaan ja Kristuksen tuntemisessa, löytyy Raamatusta hyvin selkeänä useammastakin paikasta.

 

Maarit ja Timo Aro-Heinilä ovat kirjoittaneet kirjasarjaa, joka tarjoaa eväitä kristittynä kasvamiseen. Sarja ensimmäinen osa on saanut nimen ”Uudelle polulle - Kristityn startti”. Jo esipuheessa kirja toteaa, että Jeesuksen ottaminen vastaan Vapahtajana ja Herrana on vasta polun alku. Jumala haluaa opettaa meitä tuntemaan itsensä paremmin.

 

”Uudelle polulle” on oppikirja, jossa Raamatun teksteihin lujasti ankkuroituen käydään läpi mm. uudestisyntyminen, pelastusvarmuus, synti, sanan voima, rukous ja kaste. Mukana on myös harjoitustehtäviä ja mietittäviä kysymyksiä.

 

Kun kirjasarjan kustantaja on , niin kirjaa lukiessani maltoin tuskin odottaa hetkeä, jolloin pääsisin kastetta käsittelevään lukuun. Pohdiskelin, miten Maarit ja Timo olivat ratkaisseet Nokia Mission sisällä elävän kahden kastekäsityksen, lapsikasteen ja niin sanotun uskovien kasteen välisen jännitteen?

 

Päästyäni vihdoin kyseiseen lukuun saatoin vain todeta, että ”Uudelle polulle” on terveellistä luettavaa molempien kastekäsitysten edustajille. Kummatkin näkemykset kerrotaan perusteluineen selkeästi ja kiihkottomasti. Lopuksi todetaan, että Nokia Missiossa tunnustetaan kaksi erilaista ajattelutapaa ja vaihtoehtoa uskovien kotien lasten suhteen. Valinta jää lapsen vanhemmille. Joko lapsi kastetaan tai lapsi vain siunataan ja kaste suoritetaan vasta sitten, kun hän itse, uskonsa tunnustettuaan, haluaa tulla kastetuksi.

 

Sarjan toinen kirja ”Täyteen vapauteen - Jumalan muuttava kohtaaminen” on kirjoitettu niille, jotka ovat ennättäneet uudella polulla ja hieman alkua pitemmälle. Sivumäärältään edellistä laajempana ja sisällöltään syvemmälle menevänä se opastaa kristittyä parannuksenteossa ja Jumalan rakkauden kohtaamisessa. Myös vihollisen elämäämme rakentamien linnakkeiden murtaminen, kahleista vapautuminen ja Jeesuksen ottaminen elämämme kaikkien alueiden Herraksi käydään kirjassa läpi. Oppaina tällä kasvun ja kilvoittelun polulla ovat tunnetut Raamatun henkilöt, joiden vaiheista jokainen voi löytää yhtäläisyyksiä oman elämänsä voittoihin ja tappioihin.

 

Kaiken edellä kertomani lisäksi ”Täyteen vapauteen” sisältää peräti 11 sivua pitkän listan elämää kahlitsevista tai vinouttamista asioista. Jokaisen asian edessä on pieni ruutu, johon lukija voi merkitä ruksit niihin kohtiin, joissa hän tuntee henkilökohtaisesti tarvitsevansa vapautumista. Lista on erittäin hyödyllistä, joskaan ei välttämättä helppoa luettavaa!

 

Vaikka ”Uudelle polulle” ja ”Täyteen vapauteen” on laadittu Nokia Mission koulutustoiminnan tarpeisiin, Raamattuun sitoutuvat ja asiat selkeästi kertovat kirjat sopivat kirkkokunnasta tai seurakunnasta riippumatta mainiosti minkä tahansa Raamatun sanaan sitoutuneen pienpiirin tai kasvuryhmän oppimateriaaleiksi ja keskustelujen virikkeiksi.Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin