Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Leevi Launonen, Elina Rautio: Koetelkaa kaikki

Leevi Launonen, Elina Rautio (toim.),

Koetelkaa kaikki

Aikamedia, 2016

 

Kirja on kokoelma eri kirjoittajien tekstejä, joissa kansitekstin mukaan haetaan ”suuntaviivoja aikamme hengellisten ilmiöiden arviointiin”. Käytännössä kirjassa joutuvat luupin alle erityisesti karismaattisuus ja ennen kaikkea niin sanottu uuskarismaattisuus. Ajankohtaisesta ja tärkeästä asiasta on siis kysymys.

 

Kansi on hauska ja graafisesti onnistunut. Ovelan näköinen susi on ottanut paimenen roolin ja johdattelee yksinkertaisilta näyttäviä lampaita kohden jotain arvattavasti perin häijyä kohtaloa. Tuollaisessa asetelmassa ei ole erityisemmin mitään ”koettelemista”. Asetelma on selvä kuin rautalangasta vääntäen. Lukija saa jo kirjan kannessa vastauksen kysymykseen, jota ei ole ehtinyt vielä edes esittää.

 

Kirjan vahvimpia puolia ovat ajankohtaisuus ja pyrkimys aiheen käsittelyyn mahdollisimman laajasti ja seikkaperäisesti. Tätä varten kirjoittajiksi on koottu peräti 18 hengellisessä kentässä toimivaa henkilöä. Joukossa on paljon kaikille kristillistä mediaa seuraaville tuttuja nimiä mutta epäilemättä myös monille entuudestaan tuntemattomia. Kirjan alussa heidät kaikki esitellään taustoineen kiitettävän perusteellisesti.

 

Kirjan ensimmäisessä osassa käsitellään terveen kristillisyyden tuntomerkkejä. Toinen osio tarkastelee kyseenalaisia virtauksia ja ilmiöitä. Kolmannessa pohditaan sielunhoidollisia näkökulmia. Näiden alla varsinaisilla luvuilla on omat otsikot, jotka nekin kertovat pyrkimyksestä laajuuteen ja perusteellisuuteen.

 

Laajan kokonaisuuden pitäminen näpeissä ei ole kaikessa onnistunut. Kun kirjoittajien joukko on suuri ja kirjava, ja kustantajan resurssit rajalliset, lopputulos on väistämättä epätasainen. Mukana on erinomaisia kirjoituksia mutta myös tekstejä, jotka eivät yllä keskinkertaista ainekirjoitusta korkeammalle.  Toinen samasta syystä johtuva ongelma on tekstien osittainen päällekkäisyys. Ilman selkeää koordinointia ja toimitustyötä tulos on väistämättä tällainen, kun kirjoittajille annetaan tehtäväksi kirjoittaa toisiaan sivuavista teemoista.

 

Kaikkine puutteineenkin kirja on tärkeä ja lukemisen arvoinen. Ellei sitä olisi jo nyt julkaistu, se olisi kiireesti kirjoitettava ja tuotava kaikkine puutteineenkin kirjakauppoihin.

 

Sosiaalisen median kristinuskoa käsittelevissä keskusteluissa velloo nykyisin uskomaton riidan ja syytösten tsunami. Inttäminen ja jankkaaminen ovat sitä tasoa, että harva järkevä ihminen tohtii mennä näkemyksineen mukaan. Ja jos menee, oppii pian pitämään näppinsä erossa moisesta syyttelevästä ja vikoilevasta menosta.

 

Toivon monien itse itsensä apostoliksi, profeetaksi ja harhaoppisten paljastajaksi nimittäneen lukevan tämän kirjan. Yhtä hyödyllinen ja silmiä avaava se on niille, joiden mielestä evankelioimiseen riittää kirkonkellojen soitto ja elävään kristillisyyteen pistäytyminen juhlapyhinä kirkossa. Molemmille ryhmille annan kirjan lukemiseen sen nimeen liitetyn Paavalin ohjeen: ”koetelkaa kaikki, pitäkää se, mikä hyvää on” (1.Tess. 5:21)

 

 

Yhteenveto:

Kirja on sopivasti ravisteleva yhteenveto aikamme kristillisyyden nopeimmin kasvavista hengellisistä ilmiöistä. Epätasaisuudestaan huolimatta kirja on tärkeä, kiinnostava ja haastava puheenvuoro keskusteluun karismaattisuudesta ja uuskarismaattisuudesta.

 

 

Teksti, selkeys   ****

Sisältö, sanoma  ***

 

(660)Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin