Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Leena Kaartinen: Näkemiin Hasaramaa

Leena Kaartinen

Näkemiin Hasaramaa

Perussanoma (2007), 175 sivua

 

Tuskinpa menee päivääkään ilman jotain Afganistaniin liittyvää uutista. Ja yleensä nuo uutiset ovat ikäviä. Taistelut jatkuvat ja itsemurhapommit silpovat ihmisiä kaduilla ja toreilla.

 

Mutta millaista on se tavallinen kansa, joka elää noiden uutisotsikoiden takana?

 

”Näkemiin Hasaramaa! Vuoristolääkärin viimeinen vuosi Afganistanissa” antaa noihin kysymyksiin vastauksia. Kirjassa eivät ole päähenkilöinä taleban-sissit, huumekauppiaat eivätkä edes kansainväliset rauhaturvaajat. Kirja vie lukijansa lastenlääkärin työn kautta vuoristojen kätköissä oleviin kyliin ja keskelle tavallisten ihmisten elämää.

 

Karuissa olosuhteissa jopa pelkän taskulampun valossa tehdyt leikkaukset, ankarat olosuhteet ja sydämelliset kohtaamiset afgaaninaisten kanssa kerrotaan luontevasti, arvostavasti ja samalla ymmärtävän huumorin pilke silmäkulmassa. Kirjassa olevat valokuvasivut täydentävät omalta osaltaan kerrontaa.

 

Kirjan tekstistä näkee, ettei Time-lehden vuonna 2005 yhdeksi eurooppalaisista sankareista nimeämä Leena Kaartinen ole kirjoittajana asialla ensimmäistä kertaa. ”Hyvästi Hasaramaa” onkin hänen kahdeksas kirjansa. Hänen ensimmäisensä ”Lääkärinä Afganistanissa” ilmestyi jo vuonna 1980. Kirjat ”Sairaala sissisodassa”, ”Lastenlääkärin sotapäiväkirja” ja ”Talebanien takana” kertovat, millaisissa olosuhteissa Leena Kaartinen on lääkärin ammattia harjoittanut.

 

”Hyvästi Hasaramaa” ei tyydy vain kertomaan sodan vaikutuksesta ihmisten elämään ja lääkärin työskentelystä uskomattoman vaikeissa ja puutteellisissa oloissa. Kaikessa on mukana vahva uskon näkökulma. Niinpä lukijalle ei jää epäselväksi, kenen palveluksessa Leena Kaartinen on matkaan lähtenyt ja työvuotensa uurastanut.Kommentoi tätä kirjoitusta

Kommentit

26.5.2009 klo 16:01:24
Salme Kaikusalo kirjoittaa

Tämä kirja kannattaa ehdottomasti lukea, jos haluaa tietää, kuinka yksi nainen voi vaikuttaa monen ihmisen elämää parantavasti ja välittää Jumalan armoa ja rakkautta ihan käytännön tasolla melkein mahdottomissa olosuhteissa. Kirja antaa tarpeellista perspektiiviä uhrautuvaan elämään meille kaikenlaisiin mukavuuksiin tottuneille ihmisille.
Kerronta on mukaansa tempaavaa, jopa jännittävää.

© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin