Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Lea Kranz: Seurakunta, Vapautettu morsian

Lea Karanz

Seurakunta, Vapautettu morsian

Aikamedia, 364 sivua

 

Olen vuosien varrella tutustunut useampiinkin kirjoihin, joissa on käsitelty Raamatun Korkeaa veisua. Vuoden 1992 raamatunkäännöksessä se on saanut nimen Laulujen laulu.

Kaikki aiemmin lukemani kirjat ovat olleet miesten kirjoittamia. Kun sain käsiini Lea Kranz’in kirjan ”Seurakunta, Vapautettu morsian” totesin välittömästi, että jo oli aikakin saada Korkeaan veisuun naisnäkökulma.

 

Useilla meistä miehistä on jopa omakohtaista kokemusta sulhasena olemisesta, mutta vain nainen kykenee tulkitsemaan morsiamen tunteita ja ajatuksia.

 

Lea Kranz tuo oivallisella tavalla Korkean veisun sanoman sekä jokaisen yksityisen kristityn että seurakunnan elämään. Sen sijaan, että selittäisi koko kertomusta puhki näkemällä kaikessa pelkkää vertauskuvallisuutta, Lea Karanz säilyttää läpi kirjan Raamatun tekstiin kunnioittavan ja nöyrän asenteen.

 

Korkeassa veisussa on kyse Jumalan Hengen johdatuksesta syntyneestä tekstistä, jossa mikään ei ole turhaa eikä sattumalta runoiltua. Tästä lähtökohdasta tutkien Lea Kranz löytää Korkeasta veisusta paljon sellaista viisautta, joka saattaa useimmilta jäädä tyystin piiloon. Kun tekstissä esimerkiksi luetellaan nardus, sahrami, kaneli, mausteruoko, suitsukepuu, mirha, aaloe ja balsami, niin kyse ei ole vain jostain sattumanvaraisesta listasta tuon ajan naisen kylpyhuoneen kaapissa. Jokainen aine tuo mukaan oman tärkeän sanomansa. Viesti on kokonainen vasta silloin, kun kaikki sen osat ovat löytyneet ja ne myös ymmärretään.

 

”Seurakunta, Vapautettu morsian” ei ole varsinainen kommentaari, mutta avaa silti Raamatun tekstiä uudella ja syvällisellä tavalla. Meille miehille Lea Kranzin kirja on samalla hyvä lisäkurssi maailman kaikkein vaikeimmin ymmärrettävän asian, Jumalan luoman iki ihanan naisen ymmärtämiseen.Kommentoi tätä kirjoitusta

Kommentit

31.7.2012 klo 22:03:55
Ilkka kirjoittaa

Lea Kranzin kirja on paras pitkään aikaan lukemistani kirjoista. Se käsittelee monia uskonelämän perusasioita raikkaasti ja rehellisesti.

Ei kannata säikähtää kirjan nimessä olevaa sanaa "morsian"... Kirjaa ei ole kirjoitettu pelkästään naisille!

© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin