Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Kyllikki Tukiainen: Amerikanpitsiä ja parsitut liperit

Kyllikki Tukiainen

Amerikanpitsiä ja parsitut liperit

Päivä, 364  sivua

 

Kyllikki Tukiaisen kirja ”Amerikanpitsiä ja parsitut liperit” on todellisiin tapahtumiin perustuva romaani. Raumalla eletään sodanjälkeisiä vuosia. Savosta länsirannikolle muuttaneen papin kahdeksanhenkinen perhe on täynnä elämää ja vilinää. Raha on tiukassa, eikä meidän aikamme yltäkylläisyydestä ja tavarapaljoudesta osata edes uneksia. Oman säikeensä kertomukseen tuo Martti-papin äiti, joka neljän vuosikymmenen jälkeen palaa Amerikasta asettuakseen asumaan poikansa perheeseen.

 

Kirjan kerronta on sujuvaa ja erittäin runsaita yksityiskohtia myöten kodikasta. Sotaa seuranneiden vuosien tunnelmat, tavat ja luottamus taivaalliseen Isään kuvataan lämmöllä. Vanhempien ja lasten suhteet saavat kirjassa runsaasti tilaa. Samalla henkilöistä syntyy elävät ja persoonalliset kuvat. Lukijasta tulee tavallaan perheen yhdeksäs jäsen.

 

Henkilövalikoiman runsaus, kaiken kuvaaminen pienintä yksityiskohtaa myöten ja arkisten tapahtumien paljous vaativat lukijalta varsinkin kirjan alkupuolella keskittymistä. Loppua kohden juoni tiivistyy ja kun henkilötkin ovat siihen mennessä jo tulleet tutummiksi, kertomus vie vahvasti mukanaan.

 

 

Sellainen, joka on elänyt oman lapsuuteensa 1940-luvun lopussa ja1950-luvun ensimmäisinä vuosina, kokee kirjan ääressä monia nostalgisia hetkiä. Nuoremmille lukijoille kirja tarjoaa ikkunan aikaan ja maailmaan, joka tuntuu olevan jossain hyvin kaukana menneisyydessä. Ja onhan noista päivistä toki ehtinyt kulua aikaa peräti runsaan puolen vuosisadan verran.Kommentoi tätä kirjoitusta

Kommentit

20.7.2011 klo 20:20:55
Elisa Anneli kirjoittaa

luistinraran käyttö oli ilmaista , paitsi rusettiluisteluissa, Se si pidä paikkansa. Minulla ja kaikilla samanikäisillä ystävilläni oli kausikortti. Siis eiköhän se merkitse sitä, että joka päivälle oli oma maksu. Omat vanhempani ostivat minulle kausikortin, koska se tuli halvemmaksi kuin päivälippu. Olin tosi ahkera luistinradan käyttäjä. Tehtiin taitoluistelukuvioita, mutta tärkeämpää oli pärjätä maalilta-maaliin luistelukilpailuilla.

Elisa Anneli Esteri Mäkinen, tipulan kasvatti

© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin