Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Kris ja Jason Vallotton: Anteeksiantamisen yliluonnollinen voima

Kris ja Jason Vallotton,

Anteeksiantamisen yliluonnollinen voima

TV7 Kustannus, 2012,

 

Elämässä tuntui kaikki sortuvan, kun Jason Vallottonin vaimo Heather jätti hänet ja heidän yhteiset kolme yhteistä lastaan. Edessä oli kaksi vaihtoehtoa: katkeroitua ja vihata entistä vaimoa ja tämän uutta miesystävää tai löytää Jumalan avulla ulospääsy tuskan, pettymyksen ja kaaoksen keskeltä.

 

Kirjan kaksi ensimmäistä lukua kertovat Jasonin ja Hetherin tarinan. He tutustuivat toisiinsa jo hyvin nuorina. Ihastus kasvoi rakkaudeksi. Mentiin naimisiin, perustettiin perhe, lapset syntyivät ja kaikki näytti olevan niin hyvin kuin olla voi. Sitten seurasi päivä, josta Jason sanoo: ”Helvetti tuli kylään”. Suhde alkoi rakoilla ja asiat luisuvat ponnisteluista huolimatta yhä huonompaan suuntaan. Viimein paljastui, että Hetharilla on toinen mies. Perhe hajosi ja koko elämä tuntui menevän sirpaleiksi.

 

Kirja kuvaa hyvin tilanteen kipeyden, raastavat tunteet, loputtomat syytökset ja itsesyytökset sekä sen valtavan tunteiden mylläkän, jonka Jason ja lapset sekä Jasonin isä Kris joutuivat tuossa tilanteessa käymään läpi.

 

Kolmannesta luvusta lähtien Jasonin ja Heatherin tarina jää kirjassa yhä enemmän taka-alalle. Kamppaillessaan omien tunteittensa kanssa Jason tekee löytöjä, jotka laajentavat kirjan henkilökohtaisesta avioerodraamasta monipuoliseksi ihmissuhteiden oppaaksi. Polttopisteessä ovat edelleen avioliitto, perhe ja sen sisäiset suhteet, mutta omasta tuskastaan jo selville vesille päässeenä Jason pystyy nyt tarkastelemaan asioita ottaen huomioon ihmisen koko elämänkaaren. Omien vanhempien vaikutus, lapsuuden kokemukset, väärät valinnat, riippuvuudet ja monet muut asiat ovat joko vahvistamassa tai horjuttamassa aikuisiässä solmittavaa parisuhdetta.

 

Jason käsittelee hyvin raikkaalla ja oivaltavalla tavalla pelon varaan rakennettuja parisuhteita, tunnelukkoja, muistojen aikapommeja, jäätyneitä sydämiä, syyllisyyttä ja häpeää. Käytännön esimerkkien ja värikkään kuvakielen avulla hän auttaa lukijaa tunnistamaan omia sidoksiaan ja löytämään avaimia niistä vapautumiseen. Jasonin pitkä kokemus sielunhoitajana sekä itse koettu kriisi antavat tekstiin uskottavuutta ja myös tunteiden syvyyttä. Tuloksena on sujuvasti kirjoitettu ja lämpimästi myötäelävä mutta samalla hyvin konkreettinen opas kipeiden ihmissuhteiden kurimukseen joutuneille.

 

Kirjassa neuvotaan tarkkailemaan parisuhteen varoitusvaloja ja aloittamaan ajoissa omien virheiden korjaaminen. Esillä on myös terve rajojen asettaminen niin itselle kuin toisellekin. Jos ei kykene rakastamaan itseään, on mahdotonta oppia rakastamaan toisiakaan. Parannuksentekoon ja anteeksiantamiseen kirja suhtautuu jämäkällä tavalla. Ylimalkaisella pintahaavojen laastaroinnilla asiat eivät oikeasti korjaudu. Ongelmien keskellä tarvitaan päättäväistä otetta ja juurihoitoa sekä vaikeuksien perimmäisiin syihin tarttumista. Vasta silloin sielun syövereissä riehuneet lohikäärmeet, viha, katkeruus ja kostonhalu saadaan ajettua ulos.

 

Kun tartuin kirjaan, oletin sen käsittelevän anteeksiantamista yhden omakohtaisen kärsimysnäytelmän näkökulmasta. Luettuani viimeisenkin sivun, huomasin harmittelevani sitä, että kirjan nimi ja takakannen esittelyteksti antavat sisällöstä turhan kapean kuvan. Kokenut sielunhoitaja Jason Vallotton on omien kärsimystensä kautta löytänyt ihmissuhdelukkoihin suuren määrän sellaisia käytännön avaimia, joita tavataan etsiä Tommy Hellstenin, Petri Välimäen, Salme Blomsterin tai Anna-Liisa Valtavaaran kirjoista.

 

Kirjan viimeisen luvun on kirjoittanut Jasonin isä Kris Vallotton. Siinä jatketaan kirjan kahden ensimmäisen luvun aloittamaa Jasonin ja Heatherin tarinaa. Kun taistelut on taisteltu ja sydämet ovat sulaneet antamaan toisilleen anteeksi, päädytään tilanteeseen, joka sekä yllättää että haastaa lukijan. Kovimmille tekstin edessä joutunevat ne, jotka ovat olleet herkimmin osoittamassa avioliitossaan epäonnistuneille tai eronneen kanssa avioituneille seurakunnan ulko-ovea. Jos Jumala on Kristuksen tähden valmis antamaan meille kaiken anteeksi, niin millaisilla perusteilla me voimme evätä anteeksiannon toisiltamme?

 

Jason on toiminut pastorina Kaliforniassa sijaitsevassa . Seurakunnan johtavina pastoreina ovat Jasonin isä Kris Vallotton ja Bill Johnson.Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin