Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Koko Pyhä Raamattu

Koko Pyhä Raamattu

Kirjapaja, 1917 sivua

 

Kun vuonna 1804 perustettu British and Foreign Bible Society ryhtyi painattamaan miljoonittain Raamattuja eri maihin, joidenkin teologien vähemmän tärkeinä pitämiä tekstejä jätettiin pois. Samaa käytäntöä ryhdyttiin harrastamaan Suomessa. Vaikka kaikki tekstit käännettiin, niitä ei julkaistu kuin joissain isoissa perheraamatuissa.

 

Kun vuoden 1992 käännös tehtiin, sama säästölinja jatkui vastoin yleistä kansainvälistä käytäntöä. Vasta vuonna 2007 Apokryfikirjoista valmistui uusi suomennos. Niinpä nuo salaperäisyyden verhoamat ja lähes salaisilta vaikuttaneet Raamatun kirjat ovat nyt kaikkien luettavissa. Raamattuvalikoimaan onkin nyt tullut erityinen ”Koko Pyhä Raamattu”, jossa ovat mukana myös Apokryfikirjat.

 

Mitä nuo Apokryfikirjat ovat? Miksi niihin kannattaisi tutustua?

 

Apokryfikirjat ovat joukko Vanhan testamentin nuorimpia tekstejä. Sisällöltään ne ovat joko pohdiskelevaa viisauskirjallisuutta tai jännittäviä kertomuksia.

 

Heprealaiseen Raamattuun Apokryfikirjat eivät sisälly, eivätkä juutalaiset pidä niitä varsinaisina pyhinä teksteinä. Luterilaiset suhtautuvat Apokryfikirjoihin samalla tavalla, mutta ortodokseille ja roomalaiskatolisille ne ovat Raamatun muiden kirjojen veroisia.

 

”Koko Pyhä Raamattu” on erittäin onnistunut, samaan aikaan turvallisen perinteinen ja kantta myöten nykyaikaisen tyylikäs. Teksti on kirjasinvalinnaltaan selkeää ja helposti luettavaa. Kaiken kaikkiaan tämä Raamattu on mainio osoitus siitä, että vaikka sisältö pysyy samana, niin sen esillepanoa voidaan jatkuvasti kehittää.Kommentoi tätä kirjoitusta

Kommentit

22.11.2011 klo 17:40:23
Tommi kirjoittaa

Apokryfikirjat EIVÄT kuulu Raamattuun.

Ne ovat olevinaan hengellisiä,mutta todellisuudessa ovat sielullisia kirjoituksia.

© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin