Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Klaus Korhonen – Pertti Lukkarila: Kuin avara meri

Klaus Korhonen – Pertti Lukkarila

Kuin avara meri

Aikamedia (2007)

 

Kirjojen kirja Raamattu on täynnä kielikuvia, joilla kirjoittajat ovat yrittäneet kertoa ihmisille Jumalan suuruudesta. Myös Jeesus käytti runsaasti vertauksia saadakseen meidät ymmärtämään, mitä Taivasten valtakunnan tuleminen meidän keskuuteemme tarkoittaa.

 

Voidaankin siksi sanoa, että myös tässä mielessä Helsingin Saalem-seurakunnan johtajan Klaus Korhosen kirja ”Kuin avara meri” on syvästi raamatullinen. Kirjassa on varsinaista sanomaa avaamassa ja kantamassa paljon hyviä tarinoita ja pikku kertomuksia.

 

Vertauksilla ja tarinoilla on toinenkin merkitys. Niiden kautta asiat jäävät mieleen. Hyvän tarinan muistaa pitkään, ja samalla muistissa säilyy myös siihen liittynyt opetus.

 

Arkea ymmärtäväisesti lähestyvien kertomusten taustalta lukija kohtaa kaikkivaltiaan ja rakastavan Jumalan, jota meillä on Jeesuksen tähden lupa lähestyä kuin lapset isäänsä. Jumala on niin suuri, että hänen kuvaamiseensa eivät ihmisen sanat riitä.

 

Avuksi tarvitaan myös hänen luomansa luonnon huikaiseva kauneus. Valtameren suuruudessa ja mahtavuudessa on mahdollista aavistaa jotain siitä suuresta mysteeristä, jota sanoin yritämme hahmottaa.

 

Kirjassa ”Kuin avara meri” on lyhyitä tekstejä ja runsaasti kauniita Pertti Lukkarilan ottamia kuvia. Raamatunlauseiden pohjalle rakentuvia tekstejä on yhteensä 52 eli yksi vuoden jokaiselle viikolle.

 

Rakenteeltaan kirja näyttää perinteiseltä lahjakirjalta, mutta on paljon enemmän. Runojen tai lyhyiden tekstilainausten sijasta "Kuin avara meri" ruokkii lukijaansa erittäin hyvillä, puhuttelevilla ja runsain pikku kertomuksin elävöitetyillä hartausteksteillä.

 

Eikä tuokaan määrittely taida tehdä kirjalle täysin oikeutta. Sana ”hartausteksti” saattaa monien mielissä sisältää ajatuksen valmiiden ajatusten tarjoilemisesta kuulijoille. Tämä kirja toki tekee sitäkin, mutta samalla se haastaa lukijansa tutkimaan omaa elämäänsä ja uskonkäsityksiään.Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin